My Friend Diego – Wereldpremiere & panelgesprek

My Friend Diego
Voertaal: Nederlands

Wanneer & waar?

zondag 25 maart 2012 - 19:30

Het panelgesprek gaat in op de gevolgen van het doorstaan van martelingen op het leven van Luis Alberto Alacon. Hoe was het voor hem om terug te keren naar de plek des onheils, zijn beul te confronteren en zijn verhaal voor de camera te vertellen; een verhaal dat hij niet eerder vertelde, zelfs niet aan zijn vrouw en kinderen? 

Gesprek met Luis Alberto Alacon, de regisseurs Pablo Eppelin & Rob Brouwer en Argentijnse schrijfster Alejandra Slutzky.

Moderator Jonathan Groubert (RNW).

 

De Chileens-Nederlandse regisseur Pablo Eppelin is coördinator van het digitale platform Noticias, een netwerk voor sociaal-maatschappelijke en culturele organisaties en initiatieven in Nederland die zich richten op Latijns-Amerika. De oorsprong van dit netwerk is deels terug te voeren naar de Latijns-Amerikaanse politieke vluchtelingen die in de jaren '70 en '80 naar Nederland kwamen. Pablo Eppelin vluchtte met zijn ouders uit Chili en omschrijft zichzelf als ‘tweede generatie vluchteling’.

 

Regisseur Rob Brouwer is Hoofd  Audiovisuele Afdeling bij Amnesty International.

 

Luis Alberto Alarcon is slachtoffer van martelingen in het Chili van Pinochet. Hij woont nu 5 jaar in Nederland. Via een televisieuitzending ontdekte hij dat zijn  martelaar voor het gerecht in Chili moest verschijnen. Hij wilde daar naar toe als getuige, maar omdat hij geen geld had voor de reis heeft hij aan Amnesty Nederland gevraagd hem de gelegenheid te geven dit proces bij te wonen. Amnesty ging akkoord en maakte een documentaire over zijn zaak.

 

Alejandra Slutzky is schrijfster van het boek De Stilte over de de geschiedenis van haar familie in Argentinië. In 1977 wordt haar vader in het holst van de nacht van zijn bed gelicht door medewerkers van het Videla-bewind, om nooit meer terug te keren. In 1978 vluchten Slutzky en haar broer naar Nederland; hun moeder blijft achter en overlijdt later. Slutzky is dan een 14-jarige alleenstaande asielzoeker in Nederland. Daar studeert ze en gaat uiteindelijk aan het werk als IT-specialist. In 2000 richt ze de Nederlandse afdeling op van de organisatie HIJOS, die zich inzet voor kinderen die slachtoffer zijn van de Argentijnse dictatuur.

 

Jonathan Groubert is presentator en producent van het prijswinnende radioprogramma ‘The State We’re In’ van de Nederlandse Wereld Omroep. Hij stond aan de wieg van het programma in 2007 en presenteert het sindsdien. Het programma wordt iedere week uitgezonden. Groubert groeide op in New York en verhuisde twintig jaar geleden naar Nederland, waar hij zijn carrière als Radiomaker begon.

 

 

 

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen