My Friend Diego – Panelgesprek

My Friend Diego
Voertaal: Nederlands

Wanneer & waar?

maandag 26 maart 2012 - 17:15

Het panelgesprek met regisseurs Pablo Eppelin en Rob Brouwer en Luis Alberto Alarcon over welke gevolgen het doorstaan van martelingen heeft op het leven van een mens.
Het persoonlijke verhaal van Luis, de protagonist uit My Friend Diego, zal aan bod komen. Hoe was het voor hem om terug te keren naar de plek des onheils, zijn beul te confronteren en zijn verhaal voor de camera te vertellen; een verhaal dat hij niet eerder vertelde, zelfs niet aan zijn vrouw en kinderen.
Moderator Latijns Amerika correspondent Edwin Koopman.

 

De Chileense regisseur Pablo Eppelin is coördinator van het digitale platform Noticias, een netwerk voor sociaal-maatschappelijke en culturele organisaties en initiatieven in Nederland die zich richten op Latijns-Amerika. De oorsprong van dit netwerk is deels terug te voeren naar de Latijns-Amerikaanse politieke vluchtelingen die in de jaren '70 en '80 naar Nederland kwamen. Pablo Eppelin vluchtte met zijn ouders uit Chili en omschrijft zichzelf als ‘tweede generatie vluchteling’.

Regisseur Rob Brouwer is Hoofd  Audiovisuele Afdeling bij Amnesty International.

 

Luis Alberto Alarcon is slachtoffer van martelingen in het Chili van Pinochet. Hij woont nu 5 jaar in Nederland. Via een televisieuitzending ontdekte hij dat zijn  martelaar voor het gerecht in Chili moest verschijnen. Hij wilde daar naar toe als getuige, maar omdat hij geen geld had voor de reis heeft hij aan Amnesty Nederland gevraagd hem de gelegenheid te geven dit proces bij te wonen. Amnesty ging akkoord en maakte een documentaire over zijn zaak.

 

Edwin Koopman studeerde Sociale Geografie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Sinds 1985 houdt hij zich bezig met Latijns-Amerika. Hij was achtereenvolgens redacteur en eindredacteur bij Inter Press Service, de Nieuwe Geografenkrant en de Wereldomroep. Sinds 1999 werkt hij als Latijns-Amerika verslaggever voor Elsevier, Trouw, VPRO en de Wereldomroep.

 

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen