Our School - Gypsy Sunday Afternoon

Our School
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zondag 25 maart 2012 - 15:30

Spetterende zondagmiddag rondom Our School, documentaire van de Roemeense filmmaakster Mona Nicoara en mensenrechtenactivist sinds de Revolutie van 1989.

Een middag met film, debat, en een muzikale wereldprimeur: de presentatie van een nieuwe, door Amnesty International geproduceerde cd, Listen to Roma rights.


Panelgesprek
Het panelgesprek met regisseur Mona Nicoara en KAL-frontman Dragan Ristic gaat in op de positie van Roma in de Europese gemeenschap. Zijn de kwesties die in de film aan het licht komen, zoals vooroordelen en segregatie, een Balkan-specifiek probleem of is de problematiek grensoverschreidend? Hoe wordt er in Brussel tegen deze problematiek aangekeken?

Moderator is Bahram Sadeghi.

 

Live muziek - KAL
Na het debat volgt een live optreden van de 7-koppige gypsyband Kal uit Belgrado. Kal ('zwart' in Roma) is een wereldmuziekband uit Servië, doorgebroken in 2006 met hun debuutalbum. Kal speelt een mix van traditionele Balkan muziek met Midden-Oosterse, Turkse en zelfs Jamaicaanse invloeden. Sindsdien tourde Kal de hele wereld over.
Met name frontman Dragan Ristic is politiek en sociaal geëngageerd, in de strijd tegen vooroordelen an anti-Romasentimenten. Dragan en zijn broer Dušan hebben in Servië de Amala Summer School opgericht, een workshop over Romataal, -geschiedenis, -cultuur en politieke macht.
Kijk en luister voor een voorproefje van Kal op http://www.youtube.com/watch?v=zj0CFPM7yxw .

Amnesty wil met de cd samen met Roma hun stem laten horen en discriminatie en stigmatisering bestrijden. De opbrengst van de cd gaat naar de Amnestycampagne voor mensenrechten van Roma in Europa. De cd Listen to Roma rights is gedurende het Festival verkrijgbaar bij de infobalie.

 

Sprekers 

Regisseur Mona Nicoara is sinds 1989 mensenrechtenactivist in Roemenië, vanaf het moment dat het regime van dictator Ceausescu werd omvergewerpen. Ze begon haar filmcariere als co-producent van Edet Belzberg’s film Children Underground, die werd genommineerd voor een Oscar.

 

Dragan Ristic is zanger en frontman van de 7-koppige gypsyband Kal uit Belgrado. Deze wereldmuziekband speelt een mix van traditionele Balkan muziek met Midden-Oosterse, Turkse en zelfs Jamaicaanse invloeden. Dragan Ristic is politiek en sociaal geëngageerd, in de strijd tegen vooroordelen an anti-Romasentimenten. Dragan en zijn broer Dušan hebben in Servië de Amala Summer School opgericht, een workshop over Romataal, -geschiedenis, -cultuur en politieke macht.

 

De Iraans-Nederlandse Bahram Sadeghi werkt als freelance regisseur en presentator. Ook schrijft hij voor verschillende landelijke bladen en organiseert hij debatten. In 1998 begon Sadeghi zijn werkzaamheden bij de VPRO als redacteur bij het programma Waskracht, later werd hij programmamaker. Vanaf 2002 vormt hij met Gideon Levy het verslaggevers-duo "Levy&Sadeghi". In hun meest recente werk, ‘De Lobbyisten’ laten zij een andere kant van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zien.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen