The Guantanamo Trap – Debat

Guantanamo Trap, The
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

dinsdag 27 maart 2012 - 19:00

Debat met regisseur Thomas Wallner, advocaat Geert Jan Knoops and Lars van Troost (Amnesty) o.l.v. Ruth Oldenziel

 

Het debat zal gaan over over de onderwerpen uit de film, zoals de sluiting van Guantanamo Bay, het recht op een eerlijk proces van vermeende terroristen en of de overheid marteling in mag zetten om belangrijke informatie te verkrijgen.

Thomas Wallner is Duitste filmmaker, die in Canada werkt. Wallner was mede-oprichter van Xenophile Media in 2001 en won een Gemini Award voor de televisie documentaire Beethoven’s Hair. In 2005 kwam hij voor vijf jaar lang op de terreurlijst van de Verenigde Staten te staan, omdat hij tijdens een reis naar het land weigerde om aan een verplichte oogscan mee te werken. Dit incident inspireerde hem tot het maken van The Guantanamo Trap.

 

Strafrechtdvocaat Geert-Jan Knoops schreef een advies voor de Amerikaanse regering over de sluiting van Guantánamo Bay. De gevangenis voor terreurverdachten op de Amerikaanse marinebasis op Cuba bestaat nu tien jaar. Toen Barack Obama in 2009 aantrad als president van de Bverenigde Staten, verklaarde hij de gevangenis binnen een jaar te zullen sluiten. Geert-Jan Knoops verdedigde één van de gevangenen van Guantanamo Bay.

 

Lars van Troost is werkzaam bij Amnesty International Nederland als hoofd Politieke Zaken en Persvoorlichting. Met een team specialisten is hij verantwoordelijk voor media- en publieksvoorlichting, de politieke lobby en de maatschappelijke contacten vanuit Amnesty Nederland. Daarnaast is hij Amnesty Nederlands strafhofspecialist.

 

Ruth Oldenziel is Amerikanist en onder meer bekend van de Tafel van Vijf. Ze is Hoogleraar Amerikaans-Europese techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na haar studie aan de Universiteit van Amsterdam, woonde, studeerde en doceerde ze ruim tien jaar in de Verenigde Staten. Daar promoveerde ze aan Yale University in Amerikaanse geschiedenis. Als Fellow was zij verbonden aan het Hagley Museum in Delaware en aan de Smithsonian Institution in Washington.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen