Peace vs. Justice – Debat

Peace vs Justice
Voertaal:

Wanneer & waar?

zaterdag 24 maart 2012 - 16:00

Debat met regisseur Klaartje Quirijns, Warner ten Kate, Lauren Gould en Rosette Mizugo-Morrison, o.l.v. Michelle Parlevliet

 

Klaartje Quirijns is een in Londen woonachtige Nederlandse film- en televisiemaker. Ze werkte als regisseur en producer aan documentaires voor de VPRO, NPS en IKON. In 2007 maakte ze de film The Dictator Hunter (vertoond op het Movies that Matter Festival). Voor haar laatste film Peace vs. Justice won ze de documentaru Stipendium 2012. Op dit moment werkt ze aan een documentaire over fotograaf Anton Corbijn.

Warner ten Kate werkte van 2002-2006 als diplomaat op de Nederlandse ambassade in Kampala en was daar o.a. verantwoorlijk voor activiteiten op het gebied van humanitaire hulp en vredesopbouw in Noord Uganda. In 2004 was hij nauw betrokken bij de door Nederland ondersteunde bemiddelingspoging van voormalig Ugandees minister Betty Bigombe (winnares van de Geuzenpenning in 2010) tussen de regering van Uganda en de Lord’s Resistance Army (LRA). Van 2006-2008 was hij werkzaam voor de Verenigde Naties als adviseur van voormalig president van Mozambique Joaquim Chissano, die speciale afgezant was van de VN voor dit conflict. In die rol was hij voltijds betrokken bij de Juba Peace Talks tussen de LRA en de regering van Uganda en had rechtstreeks contact met het leiderschap van de LRA.

 

Lauren Gould doet PhD-research naar de reïntegratie en verzoening van voormalige kindsoldaten in Noord-Uganda. Daarvoor is ze negen maanden in Oeganda geweest. Ze heeft vooral gekeken naar de coping mechanismen die ze lokaal gebruiken om de reïntegratie te bevorderen, zoals traditionele mechanismen en dans-, zing- en dramagroepen. Zij was evenals Warner ten Kate betrokken bij de peace talks in Juba.

 

Rosette Muzigo-Morrison is een juridisch medewerker van het Internationaal Tribunaal van de Verenigde Naties in Ruanda. Haar standplaats is Den Haag. Muzigo-Morrison is de langst zittende juridisch medewerker van het Ruanda Tribunaal, dat in 1994 werd opgericht om de oorlogsmisdadigers te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de volkerenmoord in Ruanda en om de vrede te hertsellen.

 

Michelle Parlevliet is onderzoeker aan de Faculteit Rechten van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op het kruispunt van mensenrechten en conflicttransformatie in theorie en praktijk. Ze is lid van de International Advisory Board of the Centre on Human Rights in Conflict (University of East London). Ze werkte onder andere als senior adviseur conflicttransformatie in Nepal voor het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken. Parlevliet ontwikkelde een training op afstand over het voorkomen van conflicten voor nationale mensenrechtenorganisaties.

 

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen