Love Crimes of Kabul - Interview met Laila al-Zwaini

Love Crimes of Kabul
Voertaal:

Wanneer & waar?

woensdag 28 maart 2012 - 19:00

Crash course sharia in Afghanistan: Interview met arabiste en juriste Laila al-Zwaini door Ardy Stemerding (WNL)

 

In de Badum Bagh gevangenis in Kabul zitten vrouwen hun straf uit voor ‘morele misdaden’, zoals het hebben van seks voor het huwelijk, het weglopen van huis en het plegen van overspel. Het zijn verrassend assertieve vrouwen die de mogelijkheden die ze hebben benutten om hun toekomst te bepalen.
Altijd al willen weten hoe de sharia werkt? Hoe het staat met vrouwenrechten in Afghanistan? Wanneer love een crime wordt? Hoe de VN zich bemoeit met het rechtssysteem  in Afghanistan? Adry Stemerding (WNL) modereert de crash course sharia in Afghanistan met Laila al-Zwaini. Natuurlijk is er ruimschoots gelegenheid voor vragen uit het publiek.

Laila al-Zwaini is arabiste en juriste van Nederlands-Iraakse afkomst. Zij woonde en werkte enige jaren in Irak, Egypte en Jemen voor wetenschappelijk onderzoek en reist sindsdien veelvuldig naar het Midden-Oosten. Recentelijk verbleef ze in Afghanistan als staflid van de Verenigde Naties. Ze is gespecialiseerd in thema’s als sharia, rechtsontwikkeling, stammen en (islamitische) vrouwenrechten. Haar kennis hierover deelt ze middels academische publicaties, gastcolleges, en beleidsadviezen in binnen- en buitenland. Sinds enige jaren adviseert zij ook voorlopers van de ‘Arabische Lente’ in hun streven naar vrijheid, democratisering en gelijke rechten.

 

Journalist Ardy Stemerding studeerde journalistiek aan de RUG in Groningen. Tijdens zijn studie werkte hij bij RTV Noord en liep hij stage bij de NOS. Na zijn studie ging hij aan de slag als radio- en televisieverslaggever bij RTV Utrecht. Vanaf 2010 presenteert hij bij Omroep Wakker Nederland presenteert het live-verslag in het ochtendprogramma Vandaag de Dag. In 2010 werd hij genomineerd voor de Philip Bloemendal Prijs.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen