Silenced Voices – Inleiding door Margaret Sekaggya + debat

Silenced Voices - Tales of Sri Lankan Journalists in Exile
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zondag 25 maart 2012 - 13:30

Feestelijke wereldpremiere met de Sri Lankaanse Sonali Samarasinghe Wickrematunge, Sunila Abeysekera en regisseur Beate Arnestad. Voorafgaand aan de wereldpremière van Silenced Voices zal Margaret Sekkaggya, VN rapporteur voor mensenrechtenverdidigers, de film inleiden. Na afloop is er een debat o.l.v. Garrie van Pinxteren.

 

Klik hier voor de webportage over Sonali Samarasinghe Wickrematunge.

 

Margaret Sekaggya is een Oegandese advocaat en sinds 2008 werkzaam voor de Verenigde Naties als Special Rapporteur van Mensenrechtenverdegigers. Ook is ze sinds 1996 voorzitter van de Uganda Human Rghts Commission, dat deel uitmaakt van de VN Task Force voor het recht op ontwikkeling. Sekkaggya schreef vele publicaties en adviezen over mensenrechten en constitutionele kwesites.

 

Debat met Sonali Samarasinghe Wickrematunge, Sunila Abeysekera en Beate Arnestad, o.l.v. Garrie van Pinxteren

 

Na afloop van de film is er een debat met de activiste uit de film, Sonali Samarasinghe Wickrematunge, de Sri Lankaanse activiste Sunila Abeysekera en regisseur Beate Arnestad, onder leiding van journaliste Garrie van Pinxteren. Het debat zal gaan over de schendingen van mensenrechten in Sri Lanka door de overheid, onder het gezag van president Rajapaksa op de Tamil bevolking. Ook de gevolgen van de burgeroorlog voor de Tamil minderheid, de onopgeloste moorden op tientallen journalisten en de straffeloosheid m.b.t het berechten van daders zullen aan bod komen.

 

Sonali Samarasinghe Wickrematunge is de weduwe van journalist Lasantha Wickrematunge. Hij werd op klaarlichte dag door acht mannen neergeschoten. Een paar dagen na hun huwelijk moest zij al de begrafenis van haar kersverse echtgenoot regelen. Als advocaat en journalist werkte ze Sonali nauw met hem samen. Al snel na zijn dood werd zij door de regering gedwongen het land te verlaten. Sindsdien zet Samarasinghe zich vanuit New York in voor gerechtigheid.

Klik hier voor de webportage over Sonali Samarasinghe Wickrematunge.

 

Sunila Abeysekera is een Srilankaanse feminist en mensenrechtenactivist. Ze is directeur van  het mensenrechten documentatie centrum INFORM in Colombo, Sri Lanka en winnares van de VN Mensenrechtenprijs in 1998. Ook schrijft ze voor verschillende tiojdschriften en werkt ze als filmcriticus.

 

Beate Arnestad werkte lang en op verschillende posities bij de Noorse zender NRK. Haar eerste documentaire was Where the Waves Sing (2002). Tijdens haar verblijf in Sri Lanka van 2003 tot 2006 begon ze onderzoek te doen naar het concept van vrouwen in oorlog. Ze maakte eerder de documentaires My Daughter the Terrorist en Telling Truths in Arusha.

 

Na haar studie Chinees werkte Garrie van Pinxteren als tolk-vertaler. De afgelopen acht jaar woonde zij in China, waar ze werkte als correspondent voor NRC Handelsblad, de NOS, Radio Nederland Wereldomroep en de VRT.  Momenteel werkt ze voor het NOS Journaal.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen