Exit - Discussie over Nederlands terugkeerbeleid

Exit (2013)
Voertaal: Nederlands

Wanneer & waar?

donderdag 21 maart 2013 - 19:00

Discussie over het Nederlands terugkeerbeleid met met hoofdrolspeler en initiatiefnemer van de film Romijn Conen, Rhodia Maas, algemeen directeur Dienst Terugkeer en Vertrek en Annemarie Busser van Amnesty International, onder leiding van journalist Eefje Blankevoort.

 

Romijn Conen is hoofdrolspeler in de film Exit en broer van de regisseur van deze film. Romijn hoorde in 2005 een uitzending van Argos over een uit de hand gelopen uitzetting van vijf Guineese asielzoekers. Hij was zo onder de indruk van het verhaal dat hij meteen zijn broer belde. Daar ontstond al snel het idee dat er een film van moest worden gemaakt. Het zou nog ruim 7 jaar duren voor het ook daadwerkelijk kon worden verfilmd.

 

Eefje Blankevoort studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2002 en 2006 verbleef zij met grote regelmaat in Iran, waar zij studeerde, een archief samenstelde voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, artikelen schreef en werkte aan haar boek Stiekem kan hier alles. Eefje schrijft artikelen & boeken, regisseert en monteert (opdracht) films. Ze publiceerde recentelijk de boeken De Vluchtelingenjackpot (i.s.m. fotograaf Karijn Kakebeeke) en Dream City (i.s.m fotograaf Anoek Steketee).

 

Annemarie Busser is juriste en werkt al 25 jaar bij Amnesty. Eerst als intakecoördinator op de afdeling vluchtelingen en de afgelopen jaren als beleidsmedewerker Migratie. Daarvoor heeft zij migrantenwerk in een buurthuis in Rotterdam gedaan en bij Vluchtelingenwerk gewerkt. Ze schreef de boeken Gevangen tussen grenzen  (verhalen van vluchtelingen) en Yalda, de langste nacht (over leven en verzet in een Iraanse vrouwengevangenis).

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen