Tall as the Baobab Tree - Discussie Bruid of Bruidsmeisje?

Tall as the Baobab Tree
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zondag 24 maart 2013 - 19:30

Daphne Bunskoek in gesprek over kindhuwelijken met Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, een afgevaardigde van Girls Not Brides en directeur van Plan Nederland, Monique van ‘t Hek.

 

Trouwen de mooiste dag van je leven? Niet als je op je twaalfde wordt uitgehuwelijkt aan een veel oudere man. Ieder jaar worden er 10 miljoen minderjarige meisjes uitgehuwelijkt. Na de film gaat Daphne Bunskoek in gesprek over kindhuwelijken met: minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, een post waarin voor het eerst hulp en handel worden gecombineerd. Zelf ziet ze zich als minister voor Kansen en Mogelijkheden. Ook aan wezig is een afgevaardigde van de organisatie Girls Not Brides, een initiatief van The Elders, een raad van wereldleiders , met voorzitter Desmond Tutu. Hij zei: “We can end child marriage in a generation.”

Verder met: Monique van ’t Hek, directeur Plan Nederland, komt op voor achtergestelde meisjes in ontwikkelingslanden. Investeren in meisjes is “The Smartest Investment” om de armoedespiraal te doorbreken.”

En fotografie van Stephanie Sinclair, winnaar van World Press Photo 2012 met haar serie Child Brides. 

 

Daphne Bunskoek is een Nederlandse presentatrice en actrice. Bunskoek is momenteel vooral werkzaam voor de VPRO.

 

Drs. Lilianne Ploumen (1962) is sinds 5 november 2012 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij was van 6 oktober 2007 tot 22 januari 2011 voorzitter van de PvdA. Daarvoor was mevrouw Ploumen onder meer werkzaam bij Plan International, Mama Cash en Cordaid. Bij laatstgenoemde organisatie was zij directeur in de periode 2004-2007. Bij de ledenraadpleging in 2007 over het partijvoorzitterschap versloeg zij Jan Pronk.

 

Girls Not Brides is a global partnership of non-governmental organisations committed to ending child marriage and enabling girls to fulfil their potential. With the biggest generation of adolescent girls in world history, just imagine the potential we can unlock if we enable girls to be girls, not brides.

 

Monique van 't Hek is sinds 1 maart 2011 directeur van Plan Nederland. Als directeur geeft ze leiding aan de 85 medewerkers van Plan in Nederland. Vanuit Nederland werkt ze aan de ambitie om de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd te verbeteren en meisjes gelijke kansen als jongens te geven. Van 't Hek studeerde Culturele Antropologie aan de UvA. Vanaf 1981 heeft ze zich in verschillende functies ingezet voor mensenrechten en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de gezondheidssituatie van mensen in ontwikkelingslanden. Ze verrichtte onderzoek en gaf leiding aan diverse organisaties in Latijns-Amerika en Afrika en was interimmanager bij verschillende non-profit organisaties in Nederland. Van ’t Hek was twee keer eerder werkzaam voor Plan: begin jaren ’80 als ‘field director’ in Colombia en van 1999 tot 2002 was ze manager programma-informatie en woordvoerder. Van ’t Hek is de enige directeur van Plan Nederland.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen