To Shoot an Elephant - Gesprek met Kolonel Travers, Goldstone-commissie

To Shoot an Elephant
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zondag 28 maart 2010 - 16:00

Na de film volgt een interview met Kolonel Desmond Travers, lid van de Goldstone-commissie, en regisseur Alberto Arce over de Gaza-oorlog over hoe er een eind kan komen aan de straffeloosheid van oorlogsmisdaden begaan in het Israël-Palestina conflict. Moderator is Lars van Troost, Amnesty International.

 

Op 27 december 2008 begonnen Israëlische troepen een militair offensief in Gaza – operatie ‘Cast Lead’ – waarbij vele burgers werden gedood en huizen en andere bezittingen van burgers werden vernietigd.


De commissie Goldstone, een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties onder leiding van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone, presenteerde in september 2009 het rapport 'United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict'. De conclusies liegen er niet om. Zowel Israël autoriteiten als Hamas hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Hamas door raketten af te schieten op Israël, Israël tijdens het drie weken durende offensief in de Gazastrook begin 2009.

Goldstone beveelt in zijn rapport de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan zijn conclusies naar het Internationale Strafhof (ICC) te sturen. Hierdoor wordt het mogelijk om verantwoordelijke partijen eventueel te vervolgen. Israëlische en Palestijnse autoriteiten erkennen het Strafhof niet.

Tot woede van Israël heeft de mensenrechtenraad van de VN het rapport aangenomen. Nederland stemde tegen het Goldstone-rapport.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen