Children of Sarajevo - discussie

Children of Sarajevo
Voertaal: Nederlands

Wanneer & waar?

zaterdag 23 maart 2013 - 20:00

Chris Keulemans (artistiek directeur Tolhuistuin) leidt het debat over wederopbouw in Bosnië Herzogovina wat wellicht meer vragen oproept dan antwoorden geeft met:

 

  • Pieter Feith, Nederlands topdiplomaat o.a. werkzaam geweest voor de Europese Unie en de NAVO
  • Ronald Rijnders, psychiater en forensisch rapporteur
  • Maja Coric, Bosnië-deskundige, student Holocaust and Genocidestudies, Amsterdam

 

Pieter Feith (Rotterdam, 9 februari 1945) was als Nederlands diplomaat benoemd tot speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie in Kosovo. Feith studeerde politicologie aan de Universiteit van Lausanne en studeerde ook aan de Fletcher School of Law and Diplomacy in Medford. Hij was werkzaam bij de Nederlands diplomatieke dienst en later in diverse functies bij de NAVO en de Europese Unie. Sinds april 2008 geeft hij leiding aan het team van EU-vertegenwoordigers in Kosovo en keurde hij de Kosovaarse grondwet goed. In mei 2011 werd zijn mandaat tegen zijn zin in niet verlengd vanwege een 'dubbele pet', daar hij ook de international civilian office vertegenwoordigt. Deze vertegenwoordiging werd juist als een voordeel gezien bij zijn benoeming.

 

Ronald Rijnders werkt als psychiater - forensisch rapporteur bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, locatie Pieter Baan Centrum. Daar doet hij ook wetenschappelijk onderzoek naar neurobiologische aspecten van psychopathie. Afkomstig uit de hulpverlening aan getraumatiseerde asielzoekers en vluchtelingen in dienst van Centrum '45 / De Vonk heeft hij ervaring met transculturele diagnostiek en complexe posttraumatische psychopathologie.

Maja Coric Master student Genocide and Holocaust studies at University of Amsterdam. The main subject of her study is mass violence within states, with specific focus on the Yugoslav wars. At this moment she is doing a master research on the perpetrators in the context of the Bosnian war.

 

Chris Keulemans moderator, artistiek directeur van de Tolhuistuin. Keulemans groeide op in onder meer Bagdad, Irak. In Amsterdam richtte hij in 1984 literaire boekhandel en podium Perdu op. De hele jaren 90 werkte hij in De Balie, centrum voor cultuur en politiek te Amsterdam, eerst als programmamaker, later als directeur. Hij publiceerde zes boeken, fictie en non-fictie, en publiceerde talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog in o.a. de Volkskrant en Vrij Nederland.

 

Fotografen Willem Poelstra en Claudia Heinemann zullen op de voorste rij ook actief betrokken worden in het debat mochten zij zich aangesproken voelen. Het werk van Willem Poelstra zal te zien zijn in de tentoonstelling die zich dan afspeelt in het gebouw en in de tuin van het Nutshuis.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen