Dangerous Acts - Discussie met o.a. Andrei Sannikov

Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

dinsdag 25 maart 2014 - 21:00
Theater aan het Spui Kleine Zaal

Kirsten van den Hul leidt de discussie met oud-presidentskandidaat Andrei Sannikov, zijn vrouw en Novaya Gazeta journaliste Iryna Khalip. Ook Franka Hummels, freelance journaliste en Wit-Rusland expert praat mee over het gebrek aan vrije meningsuiting in Wit-Rusland.

Andrei Sannikov is al twintig jaar een publiek figuur in Wit-Rusland, maar internationale bekendheid verwierf hij pas toen hij in 2010 een gooi deed naar het presidentschap. Hij werd tweede in die verkiezingen, waarin op grote schaal was gefraudeerd. Na de verkiezingen namen Sannikov en de meeste andere presidentskandidaten deel aan een massale demonstraties. Hij werd gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw Iryna Khalip werd eveneens vastgezet. Sannikov kreeg in 2012 amnestie en verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk. Lees meer over Andrei Sannikov.

Iryna Khalip is een Wit-Russische journalist en redacteur bij Novaya Gazeta, bekend door haar kritiek op de Wit-Russische president Alexander Lukashenko. Khalip is voor haar journalistieke activiteiten meerdere keren mishandeld en vervolgd door de Wit-Russische KGB en autoriteiten.

Franka Hummels heeft een opleiding als historicus die haar in staat stelt om vlug en doelgericht informatie te verwerven én het leerde haar om niet op geruchten af te gaan. Als rechtgeaarde freelancer is ze generalist. Ze heeft ze een grote interesse in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Hummels is goed op de hoogte van zowel de huidige politieke thema’s als de geschiedenis en ze is er ook geregeld te vinden.

Kirsten van den Hul is onfhankelijk change agent. Haar motto: 'Without change no butterflies'. In 2011 werd ze benoemd tot VN Vrouwenvertegenwoordiger. Ze schrijft een wekelijkse column voor het AD.

 

 

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen