9999 - Nagesprek met Carsten Herstel en Ellen Vermeulen

9999
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

donderdag 26 maart 2015 - 17:00
Theater aan het Spui Kleine Zaal

Na afloop van deze feestelijke vertoning zal radio-journalist Jonathan Groubert in gesprek gaan met Carsten Herstel en regisseur Ellen Vermeulen.

Carsten Herstel is algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Dit expertisecentrum - een samenvoeging van de Forensisch Psychiatrische Dienst en het Pieter Baan Centrum - werkt nauw samen met de rechterlijke macht en bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg, om onder meer verdachten te beoordelen en gedetineerde patiënten te behandelen. De heer Herstel zal reageren op de film en ingaan op hoe de psychologische zorg aan gedetineerden is geregeld in Nederland.

De jonge, Vlaamse regisseur Ellen Vermeulen maakt met haar unieke en oprechte stijl films die het publiek weten te raken. Vermeulen was anderhalf jaar actief in Merksplas, voornamelijk voor research en de zoektocht naar de juiste personages. De opnames werden gerealiseerd in het voorjaar van 2013. Over 9999 zei ze: “Ik wil met deze film in de huid kruipen van enkele geïnterneerden en de kijker laten zien en laten voelen wat het betekent om opgesloten te leven, mét een psychische kwetsbaarheid of ziekte, mét een crimineel feit op het geweten, zonder behandeling en zonder einddatum. Ik ben op zoek gegaan naar geïnterneerden die zelfkritiek en schuldinzicht hebben, die integer zijn en die in staat zijn om de kijker te laten begrijpen wat er in hen om gaat. Ik wil de mens achter de celdeur tonen.”

Gespreksleider Jonathan Groubert is journalist, radiopresentator en verhalenverteller. Groubert, van Amerikaanse komaf, werkte in Nederland voor de Wereldomroep, onder meer voor het radioprogramma The State We're In.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen