Those Who Said No - Nagesprek met Nima Sarvestani en John Dugard

Those Who Said No
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zaterdag 21 maart 2015 - 19:15
Zaal 1, Filmhuis Den Haag

Na de vertoning van de film gaat Bahram Sadeghi in gesprek met regisseur Nima Sarvestani en professor John Dugard over de totstandkoming van de film en het nut en de werking van een dergelijk volkstribunaal.

Nima Sarvestani begon zijn carrière als journalist in Iran en emigreerde in 1984 naar Zweden. Sindsdien werkt hij als filmmaker en regisseert en produceert hij documentaires, vooral films die betrekking hebben op het Midden-Oosten. Thema’s zijn vaak sociale en politieke kwesties, mondiale vraagstukken en persoonlijke levensverhalen. Veel van zijn films hebben voor discussie gezorgd. Hij produceerde een aantal documentaires, vooral over mensen met een unieke levensstijl en bijzondere wereldbeelden die vechten voor hun rechten. Eerder regisseerde Sarvestani onder meer The Evil Cycle (1998), Dead Man’s Guest (2003), Iranian Kidney Bargain Sale (2006), I Was Worth 50 Sheep (2011) en No Burgas Behind Bars (2012). Begin maart 2015 won zijn laatste film Those Who Said No de Václav Havel Jury Award tijdens het One World Film Festival in Praag.

John Dugard was een van de rechters tijdens het Iran Tribunaal in 2012. Deze Zuid-Afrikaanse professor in het internationaal recht is verbonden aan de Universiteit van Leiden. Zijn belangrijkste academische specialisaties zijn internationaal publiekrecht, mensenrechten, internationaal strafrecht en strafrechtprocedures. He maakte deel uit van de 'International Law Commission', de belangrijkste VN-insantie voor de ontwikkeling van internationaal recht, en was voor de VN actief in het rapporteren van mensenrechtenschendingen door Israel en in de Palestijnse gebieden. Hij schreef verschillende boeken over apartheid, mensenrechten en internationaal recht. Dugard was als ad hoc rechter verbonden aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Het nagesprek zal worden geleid door de Iraans-Nederlandse Bahram Sadeghi. Hij werkt als freelance regisseur en presentator. Ook schrijft hij voor verschillende landelijke bladen en organiseert hij debatten. In 1998 begon Sadeghi zijn werkzaamheden bij de VPRO als redacteur bij het programma Waskracht, later werd hij programmamaker.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen