Shield and Spear - Nagesprek met Albie Sachs

Shield And Spear
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zondag 22 maart 2015 - 21:00
Zaal 2, Filmhuis Den Haag

De wereldberoemde anti-apartheidsactivist en A MAtter of ACT activist Albie Sachs praat met Bart Luirink (hoofdredacteur van ZAM Magazine, online platform van Afrikaanse onderzoeksjournalistiek) over kunstzinnige vormen van activisme in zijn geliefde Zuid-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse jurist en antiapartheidsactivist Albie Sachs (80) verloor in 1988 een arm en het zicht in één oog door een autobom, afkomstig van het apartheidsregime. Als de dader zou worden berecht in Zuid-Afrika en worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, zou Sachs daar opgetogen over zijn, heeft hij meerder keren gezegd. Omdat dit zou betekenen dat zijn land een vrije en democratische rechtsstaat is. Dat zou zijn ‘zachte wraak’ zijn op het apartheidssysteem. De naar deze uitspraak genoemde documentaire The Soft Vengeance: Albie Sachs And The New South Africa laat zien welke cruciale bijdrage Sachs leverde aan de nieuwe rechtsstaat Zuid-Afrika.

Bart Luirink verhuisde in 1993 naar Johannesburg en was daar onder meer werkzaam als correspondent voor de VPRO radio, NPS, NOS Radio 1 Journaal en de Zuid-Oost Pers (VNU). Ook schreef hij voor Nieuwe Revu, Vrij Nederland en de Haagse Post. Tussen 1999 en 2005 ontwikkelde hij Behind the Mask, een online magazine over homoseksualiteit in Afrika.Vanaf 2004 is Luirink hoofdredacteur van ZAM Magazine, een online platform van Afrikaanse onderzoeksjournalistiek, fotografie, kunst en opinie.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen