Vessel - Inleiding en uitreiking Els Borst oeuvre award

Vessel
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

dinsdag 24 maart 2015 - 18:30
Zaal 1, Filmhuis Den Haag

In samenwerking met de VNVA (Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen) presenteert Movies that Matter voorafgaand aan de vertoning een inleiding. Na de film vindt de uitreiking van de Els Borst Oeuvre Award plaats. Tevens is er een nagesprek met Rebecca Gomperts, Gunilla Kleiverda (oprichters Women on Waves). Moderator is Professor Nine Knoers, hoofd van de afdeling Medische Genetica van het UMC Utrecht.

Rebecca Gomperts
, oprichter en directeur van Women on Waves, studeerde geneeskunde en beeldende kunsten in Amsterdam. Nadat ze was afgestudeerd werkte Gomperts op het schip van Greenpeace, de Rainbow Warrior, als arts en milieu-activist. Tijdens haar reizen in Zuid-Amerika kwam ze veel vrouwen tegen die te lijden hadden van het gebrek aan reproductieve gezondheidszorg en veilige, legale abortussen. De vrouwen en de verhalen inspireerden Rebecca Gomperts tot het oprichten van Women on Waves. Rebecca schreef ook de roman Zeedrift en publiceerde artikelen en essays. 

Prof. dr. Nine Knoers is hoofd van de afdeling Medische Genetica van het UMC Utrecht met als  specialisme Nefrologie, het vakgebied dat zich met nieraandoeningen bezig houdt. Knoers doet daar onderzoek naar genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van erfelijke nierziektes. Ze houdt zich bezig met het identificeren van nieuwe genen die betrokken zijn bij het ontstaan van erfelijke nieraandoeningen. Daarnaast is Knoers voorzitter van de Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN). Deze vereniging waarborgt de kwaliteit van de klinische genetica in Nederland en voorziet patiënten, familieleden en belangstellenden van de nodige informatie.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen