Vessel - Nagesprek met Diana Whitten en Rebecca Gomperts

Vessel
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

woensdag 25 maart 2015 - 19:00
Zaal 1, Filmhuis Den Haag

Nagesprek met regisseur Diana Whitten en mede-oprichter van Women on Waves  Rebecca Gomperts. Moderator is Leontine Bijleveld.

Diana Whitten (regisseur / producer) heeft een decennium van professionele film / tv-richting, productie en design ervaring. Zij richtte Sovereignty  Productions op in 2008, gevolgd door een Fulbright Fellowship naar Indonesië, en was hoofd communicatie bij het Ford Foundation International Fellowships Program. Vessel, haar eerste speelfilm, ging in première op het South by Southwest Film Festival en won de publieksprijs in de Documentaire Competitie, evenals een Special Jury Award voor politieke moed. Onderscheidingen zijn de inaugurele Peter Wintonick Award van Sheffield DocFest, een eervolle vermelding voor de Moving Mountains Award op Mountainfilm in Telluride, en de Adrienne Shelly Excellence in Filmmaking Award.

Rebecca Gomperts, oprichter en directeur van Women on Waves, studeerde geneeskunde en beeldende kunsten in Amsterdam. Nadat ze was afgestudeerd werkte Gomperts op het schip van Greenpeace, de Rainbow Warrior, als arts en milieu-activist. Tijdens haar reis in Zuid-Amerika kwam ze veel vrouwen tegen die te lijden hadden van het gebrek aan reproductieve gezondheidszorg en veilige, legale abortussen. De vrouwen en de verhalen inspireerden Rebecca Gomperts tot het oprichten van Women on Waves. Rebecca schreef ook de roman Zeedrift en publiceerde artikelen en essays. 

Leonie Bijleveld studeerde vrouwengeschiedenis en sociaal economische  geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze begon haar carrière in 1980 als  inleider bij de Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten. Van 1986 tot 1992  was ze werkzaam als redacteur van het tijdschrift LOVER. Van 1992 tot 1999  functioneerde ze als adviseuse en bestuurslid van verscheidene vakbonden.  In 1999 werd Bijleveld bestuursvoorzitter van de ondernemingsraad van de  Federatie Nederlandse Vakbeweging, een positie die zij bekleedde tot 2006.  Van 2006 tot 2010 was ze freelance schrijfster bij het  medefinancieringsorganisatie Hivos. In 2009 werd Bijleveld corapporteur van  de schaduwreportage van het Verdrag van Vrouwenrechten. Tegenwoordig  functioneert Bijleveld als rapporteur bij de Internationale Vrouwendag en  onderzoekster bij het Verdrag van Vrouwenrechten van de Verenigde Naties. Daarnaast is Bijleveld bestuurslid van de Clara Wichmann Instituut, van het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen en van de Homomonument Foundation.Voor haar werk ontving Bijleveld op 24 juni 1992 te Den Haag van de Nederlandse politica Elske ter Veld de Joke Smit-prijs.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen