Budrus - Debat geweldloos verzet in Palestina

Budrus
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

dinsdag 29 maart 2011 - 19:15

Debat over het belang en de grenzen van geweldloos verzet. Met de Palestijnse vredesactivist Ayed Morrar, zijn dochter en activiste Iltezam Morrar en producent Jessica Daveney. Gespreksleider is conflictdeskundige Lambrecht Wessels.

 

In 2002 besloot de Israëlische regering een honderden kilometerslange muur te bouwen, deels op Palestijnse grond. Volgens premier Sharon was de muur noodzakelijk om de burgers te beschermen tegen terroristen. Op sommige plekken zou de afscheiding dwars door Palestijnse dorpen lopen, wat veel (vruchtbare) protesten opleverde.

 

Ayed Morrar is initiatiefnemer van een vreedzame beweging die streed tegen de Israëlische muur. Samen met zijn dorpsgenoten organiseerde hij meer dan 45 geweldloze demonstraties, zodat Budrus haar olijvenvelden kan behouden. Om andere dorpen in hun strijd te sterken nam de Palestijn ook deel aan andere vreedzame demonstraties tegen de muur.

 

De dochter van de in Budrus geliefde leider, Iltezam Morrar, startte op 15-jarige leeftijd een vrouwenbeweging in het dorp. Haar heldhaftige optreden - ze wierp zich door de politie barricade om een bulldozer te stoppen - was een inspiratiebron voor het hele dorp.

 

Jessica Devaney is Communicatie en Productie Manager bij Just Vision, een non-profit organisatie die media-uitingen over vreedzame (pogingen tot) conflictoplossing van Palestijnse en Israëlische burgers onderzoekt, documenteert en creëert. Als Assistent Producer van Budrus, was ze nauw betrokken bij het maken van de documentaire.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen