The Jungle Radio - Nagesprek met o.a. Yamileth Chavarría

Jungle Radio, The
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

zondag 27 maart 2011 - 19:00

Nagesprek met activiste Yamileth Chavarría, filmmaker Susanne Jäger van The Jungle Radio en Chantal Gill'ard, PvdA-Tweede Kamerlid. Ingrid de Vries, werkzaam bij de afdeling Latijns Amerika bij de Wereldomroep, leidt het gesprek.


Yamileth Chavarría werd geboren in Bocana de Paiwas, een dorp diep verscholen in de jungle van het hart van Nicaragua. Begin jaren negentig begon zij met enkele andere vrouwen feministische acties te organiseren, die in 1994 uitmondden in het oprichten van het Vrouwenhuis. In januari 2002 begonnen dezelfde vrouwen met de radiozender Vrouwenwoord. Yamileth kreeg in 2005 voor haar programma de internationale prijs van de Britse organisatie One World Broadcasting Trust. Samen met de andere vrouwen van haar zender wist ze door te dringen tot de wereldliteratuur. De beroemde Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano wijdde in zijn laatste boek Espejos (Spiegels) een hoofdstukje aan Vrouwenwoord waarin hij onder meer schreef: "De radio ontvangt en verspreidt de aanklachten die de politie negeert. De agenten hebben het druk met veedieven, en een koe is meer waard dan een vrouw."


Chantal Gill'ard (PvdA) is een Nederlands politica Zij was namens de Partij van de Arbeid vanaf 30 november 2006 lid van de Tweede Kamer, tot 17 juni 2010. In 2009 bracht ze een politiek bezoek aan Nicaragua. Haar bezoek stond in het teken van Veilig Moederschap: vrouwenrechten, seksuele voorlichting, zwangerschap, abortus, bevalling en zuigelingenzorg.
Chantal Gill'ard is van Surinaams-Antilliaanse afkomst. In maart 2005 werd Gill'ard bestuurslid van de PvdA-afdeling Rotterdam. Tevens was zij actief in het Multi-Etnisch Vrouwennetwerk van haar partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 werd Gill'ard gekozen tot lid van het parlement.

In de Kamer hield Gill'ard zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en medisch-ethische vraagstukken. In november 2008 was zij medeorganisator van een internationale conferentie in Den Haag voor parlementariërs en vertegenwoordigers van organisaties van de Verenigde Naties over veilig moederschap. Gill'ard stond in 2010 voor de Tweede Kamerverkiezingen namens de PvdA wederom op de kandidatenlijst, maar stond te laag, op plaats 54, om herkozen te worden.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen