Nero’s Guests – Debat met Palagummi Sainath

Nero's Guests
Voertaal: Engels

Wanneer & waar?

vrijdag 25 maart 2011 - 19:15

Maarten Bavinck, Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, interviewt de Indiase journalist Palagummi Sainath, Jos Mooij van Institute of Social Studies (ISS) Den Haag en Gerard Oonk, Landelijke India Werkgroep en voorzitter van MVO-platform. 


Palagummi Sainath kreeg in 2007 de Ramon Magsaysay Award voor Journalisme, Literatuur en Creatieve Communicatie.
In de tientallen jaren dat hij inmiddels werkzaam is als journalist heeft Sainath zich ontpopt tot een van de meest vooraanstaande kroniekschrijvers over het hedendaagse plattelandsleven. Zijn verhalen, foto-essays en ander werk tonen een kant van India die velen van ons zelden te zien krijgen. Sainath kreeg in 2001 de A.H. Boerma Award voor zijn bijdragen. In juli 2004 viel hem de Prem Bhatia Award ten deel voor zijn politieke verslaggeving en analyse, als blijk van erkenning voor zijn "uitstekende en uitzonderlijke berichtgeving over het lot van de allerarmsten, met name in Andhra Pradesh." Hij is redacteur plattelandszaken voor The Hindu.


Jos Mooij is Deputy Rector Education en Associate Prof. in Public Policy and Management aan het Institute of Social Studies in Den Haag.


Gerard Oonk is een onvermoeibare strijder tegen kinderarbeid en andere sociale misstanden in met name India. In 1980 was hij betrokken bij de oprichting van de Vereniging Landelijke India Werkgroep, die ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in en eerlijke handel met India. Oonk publiceert regelmatig op opiniepagina's van landelijke kranten. Onlangs bekritiseerde hij de visie dat het kastensysteem, dat miljoenen mensen tot armoede veroordeelt, een Indiase folklore is die niet door het westen veroordeeld mag worden. Oonk is ook voorzitter van MVO-Platform, waarbij 35 maatschappelijke organisaties zijn aangesloten.

 

Maarten Bavinck is sociaal-geograaf en werkzaam op de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies aan de UvA. Tevens is hij president van de Commission on Legal Pluralism. Deze internationale commissie van de International Union of Anthropological and Ethnological Sciences (IUAES) is geaffilieerd met de International Association of Legal Science (IALS), en vormt een brug tussen juridische en sociaalwetenschappelijke disciplines, en maatschappelijke organisaties zoals de beweging voor erkenning van rechten van inheemse volkeren.

Bavinck deed onderzoek naar onder meer de visserij in Zuid-Azië en het beheer van de natuurlijke hulpbronnen.

Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen