20: Activist

De winnaar van de Activist Documentary Award 2020 is Ximei, van regisseurs Andy Cohen en Gaylen Ross. Bekijk hier het juryrapport (Engelstalig).

Activist 2020
Toeval of niet, maar het Activist-programma bestaat dit jaar bijna helemaal uit vrouwen. Met acht inspirerende documentaires over leven en werk van bijzondere mensenrechtenverdedigers, die ook nog eens persoonlijk aanwezig zijn op het festival.¹ Je kunt ze tegenkomen bij vertoningen van hun films, bij nagesprekken en gewoon in de wandelgangen of aan de bar. Een internationale jury reikt tijdens het festival de Activist Documentary Award en € 5.000 uit aan de beste documentaire uit de Activist competitie.

Activist Night
Tijdens de Activist Night op dinsdag 24 maart brengen we – samen met de nieuwe Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn – een hommage aan alle activisten. De regisseurs van de Activist-films dingen mee naar de Activist Documentary Award (€ 5.000) voor de beste documentaire. Juryvoorzitter Nenita La Rose (bestuurslid van Amnesty International Nederland) reikt de award uit. Ifeoma Fafunwa, activist uit de film Mrs F. verzorgt een spoken word. Op deze avond vertonen we de documentaire Mai Khoi & The Dissidents, over de activistische en uitgesproken Vietnamese muzikante Mai Khôi, die deze avond ook zal optreden.

Lees hier meer over de juryleden van het Activist-programma.

Activist Expo
De Activist expositie gaat op een speelse en kleurrijke manier in op het leven en werk van de activisten. De expositie vindt gratis plaats van 9 tot en met 26 maart in het Atrium van het stadhuis voorafgaand aan het festival en tijdens het festival in de foyer van Theater aan het Spui.


Activist komt tot stand in samenwerking met hoofdpartner Amnesty International.

¹Helaas zal activist Liu Ximei niet aanwezig zijn voor nagesprekken tijdens het festival, vanwege haar activisme is het voor haar niet mogelijk China te verlaten.