Farid Julicué

Boodschapper van de vrede

Farid Julicué wil zijn Colombiaanse dorp omvormen tot een ‘laboratorium voor vrede’. Maar na decennia van pijn is vrede iets waar je hard voor moet werken.

Farid Julicué is een trotse inwoner van Caldono. ‘Caldono is één grote familie,’ zegt hij. ‘Als hier iets gebeurt, overkomt het ons allemaal.’ Dit Colombiaanse dorp lag in de frontlinie van het gewapende conflict dat het land vanaf 1964 teisterde. Vele partijen begingen gruwelijkheden: overheidstroepen, door de overheid gesteunde paramilitairen, criminele organisaties en linkse guerrillabewegingen. Naar schatting 267.000 mensen kwamen om, de meesten burgers, en bijna 7 miljoen mensen moesten huis en haard ontvluchten.

In schriften noteerde Farid Julicué alle manieren waarop de oorlog zijn dorp trof. Hij beschreef zijn eigen observaties en legde getuigenissen van dorpsgenoten vast. Toen in 2016 de Colombiaanse overheid een vredesovereenkomst sloot met de grootste guerrillabeweging, FARC, was Julicué hoopvol. Tegelijkertijd wist hij dat vrede niet vanzelf komt. ‘Vrede is als een vlinder met prachtige kleuren. Maar zo kwetsbaar,’ zegt hij in de aangrijpende documentaire Onverharde weg naar Vrede, te zien op het Movies that Matter Festival 2019, waar Farid Julicué speciale gast is.

Na het vredesakkoord moesten voormalige FARC-strijders uit Caldono terug de maatschappij in. Julicué was vastbesloten ze een vreedzame thuiskomst te bezorgen. ‘Ik wil met ze praten,’ zei hij. ‘We moeten de kans benutten die het vredesakkoord ons biedt.’ Maar hoe breng je verzoening tot stand wanneer de dorpelingen nog steeds al het geweld en de vernietiging door FARC niet zijn vergeten? Voor velen is de pijn nog te vers.

Julicué weet dat vrede stichten moeilijk is. Voor hem en andere gemeenschapsleiders is het steeds onveiliger nu gewapende groeperingen het vredesproces proberen te verstoren. Alleen al in 2018 zijn in Colombia 125 gemeenschapsleiders vermoord. Toch geeft Farid Julicué niet op. ‘Ik denk aan mijn kinderen en kleinkinderen,’ zegt hij. ‘Ik wil dat ze op een dag wonen in een laboratorium van vrede in Caldono.’

Film: Onverharde weg naar Vrede (regisseur Jaap van 't Kruis, producent DOXY)