Francisco Valencia

Medicijnenjager

In de vernietigende gezondheidscrisis waaronder Venezuela gebukt gaat, vecht Francisco Valencia voor het recht op gezondheid voor iedereen. Zijn organisaties verstrekt gratis medicijnen aan mensen die ze nodig hebben.


Venezuela is een land in crisis. Er zijn grootschalige uitbraken van ziektes als de mazelen en difterie, en het aantal kinderen met acute ondervoeding is alarmerend. Maar ziekenhuizen hebben ernstige tekorten en doktoren verlaten massaal het land om in het buitenland te werken.

Francisco Valencia komt op voor de miljoenen Venezolanen die afhankelijk zijn van dure medicijnen om in leven te blijven. Valencia – een van de hoofdpersonen in de documentaire Está Todo Bien en speciale gast op het Movies that Matter Festival 2019 – is directeur van de Coalitie van Organisaties voor het Recht op Gezondheid en Leven (Codevida). Hij is permanent op zoek naar medicijnen.

‘We hebben duizenden mensen gratis medicijnen kunnen geven,’ zegt hij. ‘Maar de situatie is ernstig. Voor chronische ziektes waarvoor dure medicatie nodig is – zoals kanker, hemofilie, Parkinson’s en multiple sclerose – is het tekort 95 procent. Dit brengt de levens van meer dan driehonderdduizend mensen in gevaar. Tellen we daar nog hoge bloeddruk en diabetes bij op, dan hebben we het over 11 miljoen mensen.’ Venezolanen kopen medicijnen op de zwarte markt, zoeken ze via sociale media of zijn aangewezen op liefdadigheid.

Codevida is afhankelijk van buitenlandse hulp om de medicijnen het land in te brengen. Maar de regering van Nicolás Maduro onderdrukt alle informatie over de omvang van de crisis en Valencia’s werk is gecriminaliseerd. Tegelijkertijd staan mensen in lange rijen voor de apotheken en horen dat de medicijnen die ze nodig hebben voor zichzelf of hun kinderen niet voorradig zijn. ‘De regering is zich bewust van de situatie maar doet niets,’ zegt Valencia. ‘We hebben te maken met een criminele overheid. Ze veroordeelt mensen ter dood.’

LET OP: Helaas kan Francisco Valencia niet aanwezig zijn op het festival. Efraím Vegas is arts in Venezuela en ook protagonist in de film. Hij vervangt Francisco Valencia.