Shakila Ibrahimkhail

Een stem voor vrouwen

Shakila Ibrahimkhail heeft al een paar keer helemaal opnieuw moeten beginnen. Als vrouwelijke journalist in Afghanistan die bericht over vrouwenrechten, bood ze lange tijd gevaar het hoofd. Totdat ze moest vluchten – en nogmaals een heel nieuw leven begon.

Onder het Taliban-regime moest Shakila Ibrahimkhail een oudere man trouwen toen zij zelf 17 was. Nadat hij was vermoord en de Taliban waren verdreven van de macht, werd ze actief als journalist. ‘Ik wilde iemand zijn die een stem kon geven aan slachtoffers die, net als ik, waren gedwongen zich stil te houden,’ zegt ze in de documentaire Facing the Dragon, te zien op het Movies that Matter Festival 2019 waar Ibrahimkhail speciale gast is.

En dat is precies wat ze deed. Ibrahimkhail werd de eerste vrouwelijke journalist bij het grootste televisiestation van het land, Tolo TV. Als journalist richtte ze zich op mensenrechtenschendingen, vrouwenrechten en politiek. In Afghanistan zijn dat voor iedere verslaggever gevaarlijke onderwerpen, maar voor vrouwen des te meer. Nadat Amerikaanse troepen zich vanaf 2014 uit het land begonnen terug te trekken, wisten de Taliban hun macht weer te vergroten en kwam de kleine vooruitgang die er was geboekt op het gebied van vrouwenrechten weer onder druk te staan. Het aantal vrouwen werkzaam in de media nam snel af. Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen zijn velen van hen gestopt vanwege het groeiende aantal bedreigingen en het klimaat van geweld waarmee ze te maken krijgen.

Toen ze in 2015 werd geïnterviewd, wist Ibrahimkhail de druk nog te weerstaan. ‘Ik ben op mijn hoede voor de Taliban en ik ben bang voor ze, maar ik kan mijn ogen niet sluiten voor de rechten van slachtoffers door hun verhalen niet te vertellen,’ zei ze. Maar alles veranderde toen in januari 2016 Taliban-strijders een bomaanslag pleegden op de bus van haar televisiestation. Zeven van haar collega’s kwamen om het leven. Na die aanval besloot Ibrahimkhail te vluchten en maakte ze samen met haar twee kinderen de moeilijke reis via Turkije naar Europa.