Kumi Naidoo

Eregast MtMF18

Eregast Kumi Naidoo

Kumi Naidoo is dit jaar eregast van het Movies that Matter Festival 2018. Ieder jaar nodigen we voor het competitieprogramma Activist (voorheen A Matter of ACT) een gerenommeerde mensenrechtenverdediger uit die de activisten uit het programma kan ondersteunen bij hun werk en ze van advies kan voorzien. 

Naidoo treedt in augustus 2018 aan als de nieuwe secretaris-generaal van Amnesty International. Sinds zijn aftreden als uitvoerend directeur voor Greenpeace International is Naidoo actief als interim-voorzitter van het bestuur van de Pan-Afrikaanse burgermaatschappijbeweging Africans Rising for Justice, Peace and Dignity. Kumi is tevens een van de oprichters van de Campaign For a Just Energy Future en patroon voor Future SA, organisaties die zich beide inzetten voor verbeterde aansprakelijkheid en het streven naar een einde aan corruptie binnen Zuid-Afrika.

Hij werkte eerder als secretaris-generaal van CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation, was voorzitter van het bestuur van de Global Call to Action Against Poverty (GCAAP) en president van de Global Call for Climate Action (GCCA). Ook is hij adviseur voor Transparency International en The Environmental Grantmakers Association. Geïnspireerd door Martin Luther King is hij momenteel betrokken bij het opzetten van een nieuw Institute for the Advancement of Creative Maladjustment. 

Op zaterdag 24 maart verzorgt Naidoo een inleiding bij de film Silas (om 21:15 uur in Theater aan het Spui Kleine Zaal). Ook geeft hij een inleiding bij Thank You for the Rain, als onderdeel van Climate at Stake op zondag 25 maart om 10.45 uur. Verder neemt hij tijdens het festival deel aan verschillende besloten bijeenkomsten met de activisten.