Ifeoma Fafunwa

Regisseur van de waarheid  

De Nigeriaanse theaterregisseur Ifeoma Fafunwa moedigt vrouwen aan de waarheid te vertellen. Het resultaat is bijzonder krachtig, en sterk genoeg om diepgewortelde vooroordelen en onderdrukking aan te pakken. 

 

‘Ik was het zat om steeds maar te klagen,’ zegt Ifeoma Fafunwa. En dus, nadat ze jarenlang als architect had gewerkt, sloeg ze een heel nieuwe weg in. Nu werkt ze met haar productiemaatschappij iOpenEye aan sociale verandering door performancekunst.  

 

Fafunwa’s toneelstuk Hear Word! is een verzameling monologen gebaseerd op ware verhalen van Nigeriaanse vrouwen. ‘Ik was op zoek naar verhalen over de cultuur van stilte,’ zei Fafunwa tegen The Guardian. ‘Veel vrouwen hebben huiselijk geweld of psychologische mishandeling meegemaakt, maar delen dat met niemand.’ Fafunwa voert het toneelstuk op in gemeenschappen in heel Nigeria. Voor de hoofdrollen vindt ze lokale vrouwen, die vrijwel allemaal te maken hebben gehad met seksueel of andere soorten geweld.  

 

In de meeslepende documentaire Mrs F. zien we hoe ze het stuk voorbereidt en uiteindelijk opvoert in Makoko, de drijvende sloppenwijk aan de rand van Lagos. Daar werkt Fafunwa met een groep vrouwen die dapper genoeg zijn om een podium op te stappen en hun verhalen te vertellen ten overstaan van de hele gemeenschap. Ze moedigt de vrouwen niet alleen aan zich uit te spreken, maar ook de leiding te nemen. ‘Het is een universeel verhaal over ongelijkheid,’ legt ze uit, ‘maar ook een verhaal over hoe de wereld eruit zou zien als gelijkheid wél zou bestaan. Als vrouwen deel zouden zijn van besluitvorming en leiderschap.’ 

 

Daarnaast wil Fafunwa met Hear Word! bereiken dat mannen eindelijk gaan luisteren. ‘Mannen hebben soms echt geen idee van het spoor van vernieling dat ze achterlaten,’ zei ze tegen The Boston Globe. ‘Ze denken niet: “Al mijn daden kunnen gevolgen hebben voor mijn dochter of de jonge vrouw met wie ik slaap of de vrouw die ik verkracht of het kind dat ik misbruik.”’ Het stuk heeft veel impact, merkt Fafunwa: ‘Ik heb gezien hoe vrouwen op verrassende manieren hun grenzen verleggen, hoe ze door de show hun huis uit gaan, gesprekken beginnen en vragen stellen die ze anders nooit hadden gesteld.’ 

Mrs F. gaat in première op het Movies that Matter Festival 2020, waar Ifeoma Fafunwa als speciale gast aanwezig is.