Liu Ximei

Hoopvolle aidsactivist 

 

Ze geeft net zoveel om anderen als om zichzelf. De Chinese aidsactiviste Liu Ximei heeft een groot hart, een geweldig optimisme en een schijnbaar eindeloze strijdbaarheid. ‘Mensen blijven vechten tot de laatste dag van hun leven,’ zegt ze. 

 

In de jaren negentig werd China getroffen door een vreselijk gezondheidsschandaal. Miljoenen arme boeren werden door de overheid aangemoedigd hun bloed te verkopen voor geld. Maar de medische instrumenten waren besmet met hiv, en velen van de donoren en ontvangers werden vervolgens geïnfecteerd. Alleen al in de provincie Henan kregen meer dan 300.000 mensen aids.  

 

Een van hen was Liu Ximei. Als 10-jarig boerenmeisje raakte ze ernstig gewond aan haar hoofd toen haar lange haar verstrikt raakte in een oogstmachine. In het ziekenhuis kreeg ze een besmette bloedtransfusie.  

 

Toen Liu Ximei in 2004 besefte dat ze aids had, was ze er kapot van. ‘Niks kon me toen meer schelen,’ zei ze later in een interview. ‘Het enige wat ik wilde, was thuis doodgaan.’ Maar toen ze merkte hoe heftig aidspatiënten in China worden gediscrimineerd en buitengesloten – bijvoorbeeld als ze een baan zoeken en zelfs in ziekenhuizen – raakte ze vastbesloten er iets aan te doen. 

 

Liu begon een steungroep voor aidspatiënten en ging ze helpen met dingen als doktersbezoeken en de gecompliceerde bureaucratie die komt kijken bij de vergoeding van de dure medicijnen. Ook opende ze haar opvanghuis ‘Ximeis Huis’, waar aidspatiënten kunnen uitrusten, eten en andere hulp krijgen. 

 

De Chinese overheid wil het Henan-aidsschandaal echter in de doofpot stoppen. Ze sloten Ximeis Huis en plaatsten Liu onder permanent toezicht. Ongelooflijk genoeg maakt dit nauwelijks een krasje op haar vermogen om hoopvol en optimistisch te blijven. ‘Het maakt niet uit hoe hard ze me tegenwerken, ik blijf doen wat ik doe,’ zegt ze in de mooie documentaire Ximei, die is geproduceerd door de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei. ‘Ook al ben ik arm en heb ik aids, ik kan alleen maar gelukkig zijn,’ zegt ze. ‘Iedere dag dat ik leef is geluk. Er is hoop, iedere dag vol leven brengt hoop.’

Helaas zal activist Liu Ximei niet aanwezig zijn voor nagesprekken tijdens het festival, vanwege haar activisme is het voor haar niet mogelijk China te verlaten.