Máxima Acuña

De reus verslaan 

Het enige wat ze wilde was in vrede haar stukje landbouwgrond bewerken. Maar zonder dat ze uit was op de titel of de aandacht, werd Máxima Acuña het gezicht van de mensenrechtenstrijd van de inheemse bevolking van Peru. 


Máxima Acuña ging de strijd aan met een reus. Toen het Peruaanse goudmijnbedrijf Yanacocha zijn operatie wilde uitbreiden, zette het zijn zinnen op het kleine stukje land van Máxima Acuña en haar familie. Maar Acuña, die woont in Cajamarca, de armste provincie van Peru, weigerde te verkopen. ‘In Cajamarca weten we wat mijnen kunnen doen,’ vertelde ze The Guardian. ‘Binnen de kortste keren zouden ze de forel en het vee hebben vergiftigd. Als we geen water hebben, hebben we geen leven en geen toekomst.’ Het mijnbouwbedrijf – eigendom van de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont – kwam achter haar aan, met steun van de politie en met heel diepe zakken. 

 

Peru is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor milieuactivisten. Volgens een rapport van Global Witness nam tussen 2016 en 2017 het aantal moorden op milieuactivisten met 300 procent toe. De meeste waren inheemse activisten die de gronden van hun gemeenschap wilden beschermen. Vaak werken multinationals hand in hand met de overheid. Zoals Acuña’s advocaat waarschuwt in de documentaire Máxima: ‘Degenen met macht zullen alles doen om je te stoppen.’ 

 

Wat volgde was een angstaanjagende intimidatiecampagne. ‘Ik werd gegrepen door zes politiemannen,’ zei Acuña tegen The Guardian. ‘Ze sloegen me met hun knuppels, gooiden me op de grond en begonnen toen mijn zoon te slaan [en] ze sloegen mijn dochter op haar hoofd met de kolf van hun geweer.’ Het huis van de Acuña’s werd twee keer gesloopt en hun oogst werd meerdere keren vernietigd. 

 

In een cynische omkering deed Yanacocha aangifte tegen Acuña omdat ze ‘illegaal hun terrein had betreden’. Vastberaden en krachtig ging ze de strijd aan, helemaal tot aan het Hooggerechtshof. ‘Ik heb nooit de kans gehad om naar school te gaan, nooit de kans gehad om zelf maar één letter te leren. Maar ik weet hoe ik me moet verzetten,’ zei ze. ‘Daarom zal ik nooit worden verslagen door de mijnbouwbedrijven.’ 


Wilt u Máxima Acuña helpen? Kijk dan op Stand with Máxima

Maxima is te zien op het Movies that Matter Festival 2020, waar Máxima Acuña als speciale gast aanwezig is.