They Will Have To Kill Us First: Nagesprek met activist Fadimata "Disco" Walet Oumar, regisseur Joha

They Will Have To Kill Us First: Malian Music In Exile

Voertaal: Engels

Na de vertoning gaat journalist Renate van der Zee in gesprek met activist Fadimata "Disco" Walet Oumar, regisseur Johanna Schwartz en Bill Shipsey over de kracht van muziek, kunst en cultuur in de strijd tegen mensenrechtenschendingen. Wat kan muziek betekenen in crisissituaties?

Toen moslimextremisten het noorden van Mali overnamen, werd muziek verboden. Vier jaar lang zwegen in Timboektoe de instrumenten, terwijl muzikanten werden vervolgd voor het uitoefenen van hun vak. Zangeres Fadimata Walet Oumar, te zien in They Will Have to Kill Us First, vluchtte naar het buitenland. Zelfs in ballingschap in Burkina Faso bleef de bandleider van Tartit de Toeareg-vrouwen en -kinderen in de vluchtelingenkampen ondersteunen met muziek en onderwijs. ‘Muziek is voor ons therapie.’ Lees meer.

Johanna Schwartz is een prijswinnende Amerikaanse filmmaker, woonachtig in Engeland. Zij maakt spraakmakende documentaires.

Bill Shipsey is advocaat en oprichter van Art For Amnesty; Amnesty International’s wereldwijde programma om kunstenaars te helpen. Hij was eveneens de initiator van de Amnesty’s Ambassador of Conscience Award – een onderscheiding die werd uitgereikt aan o.a. activisten als Nelson Mandela, Václav Havel, Aung San Suu Kyi, Peter Gabriel en U2. Shipsey was ook co-producent van het “Instant Karma” benefiet album, met composities van John Lennon. Shipsey is voormalig bestuursvoorzitter van Amnesty Ierland en voormalig lid van de Executive Committee van Amnesty International. 

Renate van der Zee is een maatschappelijk geëngageerde journaliste en schrijfster. Ze doet onder meer onderzoek naar maatschappelijke issues als eerwraak, migratie, mensenhandel en vrouwenrechten en schrijft daarover in toonaangevende bladen.