Profile: Q&A met arabist Laila Al-Zwaini en Karima Sahla

Profile

Voertaal: Nederlands

Laila Al-Zwaini is arabist en jurist, zij spreekt na de film met Karima Sahla, programmaleider en initiatiefnemer van stichting Oumnia Works waarmee zij weerbaarheidstrainingen en voorlichting geeft aan moslimouders om signalen van radicalisering te herkennen en te leren wat zij er tegen kunnen doenZij zullen spreken over de noodzaak van dit soort trainingen, het taboe op radicalisering en de gevoelens van familieleden van Syriëgangers die vaak achterblijven met een schuldgevoel omdat ze niet hebben ingegrepen. 

Oumnia Works is een initiatief uit de Haagse Schilderswijk en inmiddels actief in 18 Nederlandse gemeentes. De organisatie richt zich voornamelijk op moslimouders en het geven van voorlichting en trainingen zodat zij signalen van radicalisering leren herkennen en inzicht krijgen in wat ze eraan kunnen doenKarima is al sinds 2005 actief en inmiddels hebben honderden moeders het programma doorlopen.  

Laila al-Zwaini is arabist en jurist van Nederlands-Iraakse afkomst. Zij woonde en werkte enige jaren in Irak, Egypte en Jemen voor wetenschappelijk onderzoek en rechtsstaatopbouw. Laila is gespecialiseerd in thema's als sharia, rechtsontwikkeling, stammen en (islamitische) vrouwenrechten.