UNHCR presents Easy Lessons: Q&A met hoofdpersoon Kafia Mahdi

Easy Lessons

Voertaal: Engels

Voertaal: Engels

Q&A met Kafia Mahdi over haar ervaringen als alleenstaande minderjarige vluchteling.

Kafia Mahdi vluchtte toen zij 15 was uit Somalië naar Hongarije. Zij kwam alleen, zonder ouders of familie. In de documentaire Easy Lessons zien wij hoe zij zonder haar ouders en in een vreemd land, met een vreemde taal en andere gewoontes, haar leven in Hongarije oppakt. De documentaire geeft een voorbeeld van de situatie van de vele alleenstaande minderjarige asielzoekers die in Europa aankomen.

Hoe is het om als alleenstaande jongere naar Europa te vluchten en asiel aan te vragen? Welke uitdagingen kom je tegen? Hoe is het om alleen in een nieuw land helemaal opnieuw te moeten beginnen. Tijdens de Q&A In Your Shoes wordt het duidelijk hoe het is om als alleenstaande minderjarige vluchteling in een vreemd land aan te komen. Zonder ouders, zonder kennis van de procedure, maar met hoop.

Onder leiding van Mirthe Frese gaan wij in gesprek met Kafia Mahdi én een jonge vluchteling die alleen in Nederland is aangekomen. We zullen het hebben over de ervaringen van deze jonge mensen in Hongarije en Nederland. In Nederland zijn veel dingen al goed geregeld voor alleenstaande kinderen, maar hoe ervaart een jongere dit? En wat kan er misschien beter?

Ook praten wij met Babiche Routledge, van UNHCR Nederland. UNHCR vindt dat er meer aandacht en duidelijkheid moet komen voor jonge vluchtelingen. In 2017 vroegen 31,400 alleenstaande kinderen asiel aan in Europa. In 2018 waren dat er 1,225 in Nederland. De meeste alleenstaande kinderen komen uit landen zoals Syrië, Eritrea, Afghanistan en Marokko. In Nederland komen deze kinderen snel in een asielprocedure terecht, maar helaas is de kans op succes niet altijd groot. De behoeften van het kind moeten op de eerste plaats staan voordat er een label zoals ‘vluchteling’ of ‘migrant’ aan te pas komt. Samen het andere organisaties kijkt UNHCR hoe Nederland als land het beste om kan gaan met jonge asielzoekers en waar ruimte is voor verbetering.

Deze vertoning is georganiseerd in samenwerking met UNHCR Nederland.

WANNEER & WAAR?

maandag 25 maart 2019 - 19:15
Zaal 5, Filmhuis Den Haag