Sacharov Special: The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov: panel discussie met o.a. familie

Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov, The

Voertaal: Engels

Voertaal: Engels

Panel discussie met o.a. Natalia Kaplan, nicht van Oleg Sentsov en regisseur Askold Kurov over het gevangenschap van Sentsov en de situatie in de Krim.

Na afloop van de vertoning zal een panel onder leiding van Kysia Hekster in discussie gaan over de rechtszaak tegen Oleg Sentsov, de crisis in de Krim en de laatste ontwikkelingen. Aanwezig zijn Natalia Kaplan, de nicht en woordvoerster van Oleg Sentsov; de regisseur van The Trial, Askold Kurov; de Nederlandse filmmaker Jos Stelling; en Vasyl Cherepanyn, de directeur van het Visual Culture Research Center in Kiev.

Sinds Sentsov’s zaak heeft zijn nicht Natalia Kaplan zich uitgesproken voor zijn vrijlating. Zij nam ook de Sacharovprijs namens hem in ontvangst. De Russische filmmaker Askold Kurov besloot een film te maken over het gerechtelijke proces tegen zijn collega, om de zaak nog meer aan het licht te brengen. Velen uit de filmmakers gemeenschap hebben hun steun aan Sentsov uitgesproken, waaronder Jos Stelling. Vasyl Cherepanyn neemt deel aan het gesprek om ons meer te vertellen over wat Europa kan doen om Oekraïne bij te staan en het Europese beleid met betrekking tot Rusland.

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov wordt door de Russisch staat beschuldigd van terrorisme en werd in 2015 veroordeeld tot twintig jaar celstraf in Siberië. Amnesty International noemt het een ‘cynisch showproces’. Volgens Sentsov’s familie en advocaat is hij opgepakt omdat hij een pro-Oekraïense activist is die zich verzette tegen de Russische bezetting van de Krim. Ondertussen zit Oleg Sentsov al ruim 1700 dagen opgesloten en ging vorig jaar in hongerstaking om de vrijlating van alle Oekraïense politieke gevangenen te eisen.

Het Europees Parlement steunt mensenrechten o.a. door uitreiking van de jaarlijkse, in 1988 opgerichte, Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De prijs wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor mensenrechten over de hele wereld. Zo wordt de aandacht gevestigd op mensenrechten schendingen en worden de winnaars van de prijs en de zaak waarvoor zij zich inzetten gesteund. In 2018 werd deze prijs uitgereikt aan Oleg Sentsov.

Deze vertoning is georganiseerd in samenwerking met het Europees Parlement.

WANNEER & WAAR?

dinsdag 26 maart 2019 - 20:00
Theater aan het Spui Grote Zaal