The Feminister: Gesprek met oud-minister Hedy d’Acona en schrijver Julia Wouters

Feminister, The

Voertaal: Nederlands

Na de film gaan oud-minister Hedy d’Ancona en schrijver Julia Wouters in gesprek met interviewer Mirthe Frese. Zij zullen spreken over het belang van vrouwen in de politiek, de thema’s uit de film en de aanpak van Margot Wallström, de Zweedse minister uit de film. 

Hedy d’Ancona is een boegbeeld van de tweede feministische golf. In 1986 richtte ze samen met Joke Smit de feministische actiegroep Man Vrouw Maatschappij op en vier jaar later was ze een van de oprichters van maandblad Opzij waarvan ze ook een tijd hoofdredacteur was. Hedy d’Ancona zat voor de PvdA in de Eerste Kamer en het Europees Parlement. In het kabinet-Van Agt II was zij staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voor het kabinet-Lubbers III was ze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur. In 2002 ontving zij de Aletta Jacobsprijs die om het jaar wordt uitgereikt aan de vrouw die een bijzondere rol vervult op het gebied van emancipatie. 

Julia Wouters is politicoloog en auteur van het boek ‘De Zijkant van de Macht’. In dit boek onderzoekt zij waarom maar weinig vrouwen politiek actief willen worden. Ze baseerde haar boek op internationale onderzoeken, interviews met politici en haar eigen ervaringen achter de schermen als politiek verslaggever en rechterhand van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.