De Pen en het Zwaard: wereldpremière - nagesprek met Kees Schaap en Fidan Ekiz

Pen en het Zwaard, De

Voertaal: Engels

Wereld première

De Pen en het Zwaard is nieuwe een zesdelige docu-serie bij de VARA, waarvan twee delen in een speciale voorpremière op het Movies that Matter Festival te zien zijn. In deze serie reist journaliste Fidan Ekiz naar dictaturen en conflictgebieden om daar onafhankelijke journalisten, kranten en TV-stations te bezoeken. Ze spreekt er met de moedige mensen die journalistiek bedrijven in een dictatuur en ze wordt als participerend journalist onderdeel van hun dagelijks leven en werk. Na de wereldpremière van de afleveringen over Columbia en Rusland zal er een nagesprek plaatsvinden met Fidan Ekiz en regisseur Kees Schaap. Gespreksleider is Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited.

 

Kees Schaap is onderzoeksjournalist en regisseur

Fidan Ekiz is een Nederlandse journaliste, tv-host, columniste en documentaire-maakster. Tijdens de Irak-oorlog in 2003 berichtte Ekiz als oorlogscorrespondent vanaf de Turks-Iraakse grens en vanuit Noord-Irak. Later werd zij Turkije-correspondent voor RTL Nieuws en de kranten van de Geassocieerde Persdiensten (GPD), met standplaats Istanbul. In 2009 maakte Fidan samen met Kees Schaap de vijfdelige documentaire serie ‘Veerboot naar Holland‘ (VARA) over het emigratieverhaal van enkele Turkse gezinnen – waaronder dat van haarzelf – in Rozenburg, het dorp bij Rotterdam waar zij opgroeide. 

Leon Willems is sinds 2011 directeur van Free Press Unlimited. Hiervoor was hij directeur van Press Now, wwaar hij in 2008 het project Radio Darfur opzette in samenwerking met journalisten, ontwikkelingsorganisaties en vredesgroepen. Hiervoor werkte Willems drie jaar voor de Verenigde Naties aan het opzetten van onafhankelijke radio in Zuid Soedan. Naast zijn functie bij Free Press Unlimited is Leon Willems voorzitter van de stuurgroep van het Global Forum for Media Development en bestuurslid van Ghetto radio, een zender die is opgericht om de kansarme maar dynamische jongeren in de sloppenwijken van Nairobi (Kenya) een waardige stem te geven.