Ghost Fleet: Q&A met activist Patima Tungpuchayakul en regisseur Shannon Service

Ghost Fleet

Voertaal: Engels

Hoe komt het dat de keten van de visindustrie – in tegenstelling tot die van koffie en cacao – nog zo ontransparant is? Na afloop van de film spreekt programmamaker Evanne Nowak hierover met activist Patima Tungpuchayakul, expert bedrijfsleven en mensenrechten Anouk Franck (Oxfam Novib) en regisseur Shannon Service

Anouk Franck is expert op het gebied van Mensenrechten & Bedrijfsleven bij Oxfam Novib. In het kader van de Behind the Barcodes campagne onderhandelt zij met supermarktketens als Jumbo en Albert Heijn om uitbuiting in onze voedselketens tegen te gaan. Anouk heeft meer dan 10 jaar lobby en campagne ervaring op het aanspreken van bedrijven, waaronder energie- en mijnbouwbedrijven, ontwikkelingsbanken en supermarkten, op hun verplichting om mensenrechten te respecteren.

In de zeeën van Zuidoost-Azië werken tienduizenden mannen als slaven voor Thaise visbedrijven. ‘Deze bedrijven vernietigen ecosystemen en ze vernietigen levens,’ zegt Patima Tungpuchayakul, medeoprichter van het Labour Rights Promotion Network (LPN). Veel van de vis die ze vangen komt terecht in winkelschappen in Europa en de VS. Tungpuchayakul, in 2017 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, en haar team hebben tot nu toe meer dan vierduizend mensen uit hedendaagse slavernij bevrijd. Haar werk is dan nog niet gedaan: ‘Het is een van doelen om ze een plek te geven waar ze een bestaan kunnen opbouwen. Want als deze mannen geen werk vinden, gaan velen van hen weer terug naar de vissersboten.’ Lees meer over Patima Tungpuchayakul en kijk een kort filmpje. 

WANNEER & WAAR?

maandag 25 maart 2019 - 16:30
Zaal 5, Filmhuis Den Haag