Está Todo Bien: Q&A met activist Efraím Vegas en regisseur Tuki Jencquel

Esta Todo Bien

Voertaal: Engels

Journalist Edwin Koopman (o.a. Trouw, Bureau Buitenland) gaat in gesprek met activist Efraím Vegas over zijn strijd voor het recht op gezondheidszorg en medicijnen en met regisseur Tuki Jencquel over een film maken in Venezuela. Hoe maak je zo’n film in een land waar alles op scherp staat? En wat het betekent als er zelfs geen paracetamol meer te verkrijgen is?

Efraím Vegas is arts in Venezuela en festivalgast vanuit het Activist programma. Bekijk hier het videoprofiel van Efraím Vegas. 

Vegas is vervanger van Francisco Valencia, die eigenlijk festivalgast was maar helaas niet kan komen. Francisco Valencia komt op voor de miljoenen Venezolanen die afhankelijk zijn van dure medicijnen om in leven te blijven. Valencia is directeur van de Coalitie van Organisaties voor het Recht op Gezondheid en Leven (Codevida). Hij is permanent op zoek naar medicijnen. ‘We hebben duizenden mensen gratis medicijnen kunnen geven,’ zegt hij. ‘Maar de situatie is ernstig. Voor chronische ziektes waarvoor dure medicatie nodig is, is het tekort 95 procent. Dit brengt de levens van meer dan driehonderdduizend mensen in gevaar. Tellen we daar nog hoge bloeddruk en diabetes bij op, dan hebben we het over 11 miljoen mensen.’ Lees hier meer over Francisco Valencia.