Everything Must Fall: Q&A met activisten Shaeera Kalla & phd student Charmika Samaradiwakera-Wijesun

Everything Must Fall

Voertaal: Engels

Na afloop van de film spreekt professor Jeff Handmaker (ISS) met activist Shaeera Kalla en phd student Charmika Samaradiwakera-Wijesundar over de #FeesMustFall beweging, de dekolonisatie van onderwijs in Zuid-Afrika, het recht tot demonstratie en de toekomst van de beweging.

Shaeera Kalla stond aan de basis aan het begin van de protesten. Ze vecht inmiddels al een aantal jaar mee aan deze strijd. Als medewerker van Wits Universiteit steunde Deliwe Mzobe en haar collega’s de #FeesMustFall beweging, die ook voor hen erg belangrijk is geweest in hun strijd voor eerlijk loon. Beide zullen kunnen vertellen dat deze beweging is uitgegroeid tot zoveel meer, en dat er nu o.a. wordt gestreden voor institutionele transformatie.

Wat begon als een studentenprotest tegen de verhoging van het collegegeld aan Zuid-Afrika’s Wits Universiteit, groeide uit tot een nationale beweging voor sociale verandering.  ‘Het was duidelijk dat universiteiten arme studenten alleen maar zagen als een blok aan hun been, en helemaal geen oog hadden voor toegankelijkheid en de financiële lasten,’ zegt Shaeera Kalla. Terwijl de beweging, genaamd #FeesMustFall, zich verspreidde over universiteiten in het hele land, richtten zich niet langer alleen op ongelijkheid aan universiteiten, maar ook op andere sociale kwesties in Zuid-Afrika. De beweging zet zich voort, in de woorden van Shaeera Kalla:

‘Studenten zullen dit uiteindelijk brengen tot waar het moet zijn. Ik heb er vertrouwen in dat ons streven van gratis, gedekoloniseerd onderwijs zal worden gehaald. Maar niet zonder strijd.’ Lees meer over #FeesMustFall en kijk een kort filmpje