Everything Must Fall: Q&A met activisten Shaeera Kalla & Deliwe Mzobe en regisseur Rehad Desai

Everything Must Fall

Voertaal: Engels

Shaeera Kalla stond aan de basis aan het begin van de protesten. Ze vecht inmiddels al een aantal jaar mee aan deze strijd. Als medewerker van Wits Universiteit steunde Deliwe Mzobe en haar collega’s de #FeesMustFall beweging, die ook voor hen erg belangrijk is geweest in hun strijd voor eerlijk loon. Award winnende regisseur Rehad Desai, zal vertellen wat zijn ervaringen waren met het maken van deze film en waarom het zo’n belangrijk verhaal is om te vertellen.

Nancy Jouwe is onderzoeker en curator op het gebied van culturele en sociale bewegingen in postkoloniaal Nederland en docent aan de Universiteit Utrecht.

Wat begon als een studentenprotest tegen de verhoging van het collegegeld aan Zuid-Afrika’s Wits Universiteit, groeide uit tot een nationale beweging voor sociale verandering.  ‘Het was duidelijk dat universiteiten arme studenten alleen maar zagen als een blok aan hun been, en helemaal geen oog hadden voor toegankelijkheid en de financiële lasten,’ zegt Shaeera Kalla. Terwijl de beweging, genaamd #FeesMustFall, zich verspreidde over universiteiten in het hele land, richtten zich niet langer alleen op ongelijkheid aan universiteiten, maar ook op andere sociale kwesties in Zuid-Afrika. De beweging zet zich voort, in de woorden van Shaeera Kalla:

‘Studenten zullen dit uiteindelijk brengen tot waar het moet zijn. Ik heb er vertrouwen in dat ons streven van gratis, gedekoloniseerd onderwijs zal worden gehaald. Maar niet zonder strijd.’ Lees meer over #FeesMustFall en kijk een kort filmpje.