Grit: Q&A met activist Dian Maharani en regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade

Grit

Voertaal: Engels

Dr. Ratna Saptari (Universiteit Leiden) met de jonge Indonesische activist Dian Maharani over de Lapindo ramp en de kracht van demonstreren en campagnevoeren. Regisseurs Sasha Friedlander & Cynthia Wade vertellen hoe deze film tot stand is gekomen en welke obstakels zij tegenkwamen bij het maken hiervan.

De afgelopen 15 jaar heeft Ratna Saptari uitgebreid onderzoek gedaan naar gender en arbeidsverbanden; werkvloer politiek; huiselijke werkers; collectieve en individuele herinneringen. Veel van haar onderzoek is gefocused op Indonesië.

Dian Maharani was nog maar een tiener toen ze een van de machtigste bedrijven van Indonesië aanpakte. In mei 2006 werd het dorp Sidoarjo op Oost-Java getroffen door een ramp. Een boor van de olie- en gasmaatschappij Lapindo raakte een ondergronds reservoir met hete modder. Hierdoor ontstond een moddervulkaan. Jarenlang weigerde Lapindo de verantwoordelijkheid te nemen. ‘Ik hoop dat de film de wereld laat zien wat er echt is gebeurd in Sidoarjo,’ zegt Dian. ‘Het is het verhaal van een machtig bedrijf dat niet verantwoordelijk wordt gehouden voor de vernietigende gevolgen van zijn eigen nalatigheid.’ Lees meer over Dian Maharani en kijk een kort filmpje.