The Feeling of Being Watched: Wordt Vervolgd presents:Q&A met activist en regisseur Assia Boundaoui

Feeling of Being Watched, The

Voertaal: Engels

Na afloop van de film gaat journalist Bart de Koning (De Correspondent) in gesprek met activist, journalist en regisseur Assia Boundaoui en Lotte Houwing (Bits of Freedom) over de film, de impact van surveillance op haar gemeenschap en overheidstransparantie. Wat voor effect heeft een anti-radicaliseringsbeleid op een gemeenschap waar geen radicalen te vinden zijn? Bounadaoui deelt hoe het was op de FBI voor de rechter te slepen, en hoe zij gemeenschappen in de VS de tools geeft om hun privacy te waarborgen.

Lotte Houwing is beleidsadviseur en onderzoeker bij Bits of Freedom. Zij richt zich vooral op de relatie tussen de Staat en de burger en de machtsverhoudingen die daarmee gepaard gaan. Zo werkt zij aan het dossier op de geheime diensten (de Sleepwet) en de opsporingsbevoegdheden van de politie. Bits of Freedom is dé beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland. Zij zorgen ervoor dat jouw internet jouw zaak blijft.

Toen Assia Boundaoui ontdekte dat de Arabisch-Amerikaanse gemeenschap waarin ze opgroeide in Chicago jarenlang onder surveillance had gestaan van de FBI, ging ze op zoek naar de waarheid. Vanaf de jaren 1990 werd de hele buurt het doelwit van de geheime FBI-operatie ‘Vulgar Betrayal’ (‘Vulgair Verraad’). Na jarenlange grootschalige surveillance werd de operatie opgeheven zonder één veroordeling wegens terrorisme. Dus wat was de rechtvaardiging voor Vulgar Betrayal? ‘Deze decennialange onderzoeken hebben mijn buurt grote schade toegebracht,’ zegt Boundaoui. Lees meer over Assia Boundaoui en kijk een kort filmpje.