Whispering Truth to Power: Gesprek met Bart Luirink en Evelien Groenink

Whispering Truth to Power

Voertaal: Engels

Gesprek met Bart Luirink en Evelien Groenink, beide zijn journalist en waren actief in de Anti-Apartheids Beweging Nederland. Luirink gaat in gesprek met Groenink over het State of Capture Report van Madonsela, de politieke impact en gevolgen die het had. Luirink en Groenink onderhouden warme banden met voormalige anti-apartheidsstrijders in Zuid-Afrika zoals Pravin Gordhan (voormalig minister van Financien) en Ivan Pillay (topambtenaar Zuid-Afrikaanse Belastingdienst). Beiden voerden een strijd, net als Madonsela, tegen corruptie en nepotisme binnen de eigen ANC gelederen en werden het slachtoffer van een haatcampagne georchestreerd door Zuma en consorten. In 2016 stuurden 14 leden van de AABN een brandbrief naar Zuma om met name Gordhan en Pillay te beschermen. Luirink en Groenink zullen na de film hun expert visie geven op de film en Madonsela's State of Capture Report.

Evelien Groenink is onderzoeksjournalist, auteur en voormalig anti-apartheidsactivist. Groenink is oprichter van het Forum for African Investigative Reporters. Groenink is getrouwd met verzetsstrijder Ivan Pillay.

Bart Luirink is hoofdredacteur van ZAM Magazine, platform voor onderzoeksjournalistiek in Africa, voormalig anti-apartheidsactivist en buitenland correspondent in Zuid-Afrika voor verschillende Nederlandse media.

 

WANNEER & WAAR?

vrijdag 29 maart 2019 - 19:45
Zaal 5, Filmhuis Den Haag
Bestel kaarten hier