No Rio e no Mar!: nagesprek met activist Eliete Paraguassu, advocaat Marcos Souza Brandão en regisse

No Rio e no Mar!

Voertaal: Engels

Na de wereldpremière van de film gaat Eva Cleven in gesprek Nagesprek met activist Eliete Paraguassu, advocaat Marcos Souza Brandão en regisseurs Floor Koomen en Jan-Willem den Bok. Moderator is Eva Cleven.

Eliete Paraguassu uit No Rio e no Mar!is een van de leiders van de lokale Vissersvakbond op het Braziliaanse eiland Maré. Ze wijdt haar leven aan de bescherming van de traditionele quilombola-visserscultuur in de Allerheiligenbaai in de deelstaat Bahia. Deze zwarte cultuur wordt bedreigd door de roekeloze activiteiten van de petrochemische industrie. ‘Men heeft geen idee hoe pijnlijk het leven van een vissersvrouw in de mangrove is. Niemand weet hoeveel leed de vernietiging van de zandbanken onze gemeenschappen veroorzaakt.’ Lees meer.

Advocaat Marcos Souza Brandão, ook geportretteerd in de film, staat de vissersgemeenschap bij.

Floor Koomen is filmmaker en werkzaam als Eindredacteur Documentaires bij de EO. Ook geeft hij les Programma-ontwikkelen.

Jan Willen den Bok is filmmaker.

Eva Cleven is presentatrice bij o.a. FUNX en de VPRO. Eva presenteert o.a. online items omtrent de verschillende culturele festivals zoals Holland Festival, IDFA, en Nederlands Film Festival.