De slag om het vrouwenhart: nagesprek olv Freek de Jonge met cardiologen, de politiek, het maatschap

slag om het vrouwenhart, De

Voertaal: Engels

Na de film zal moderator Freek de Jonge met cardioloog Professor Angela Maas, Tweede Kamer-lid Lilianne Ploumen, cardioloog Janneke Wittekoek, directeur van WOMEN Inc. Jannet Vaessen en regisseur Hella de Jonge in gesprek gaan aan de hand van de onderwerpen die in de film orde komen. Hoe krijgen we de omslag in het denken over de man-vrouwverschillen op de agenda? Hoe kunnen richtlijnen op basis van nieuwe inzichten zo snel mogelijk ingevoerd worden? Tot slot krijgt het publiek gelegenheid vragen te stellen.

Professor Angela Maas is sinds 1988 werkzaam als cardioloog en heeft zich gespecialiseerd in hartklachten bij vrouwen. Sinds 2012 werkt zij als hoogleraar cardiologie voor vrouwen in het Radboud UMC. Zij is een voorvechtster van gendersensitieve geneeskunde en het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie waarvoor zij diverse prijzen ontving. In 2020 is zij de VN Vrouwenvertegenwoordiger namens de Nederlandse Vrouwenraad en OCW. 
 
Janneke Wittekoek is cardiologe, gezondheidswetenschapper en oprichtster van de HeartLife Klinieken in Utrecht. Ze heeft een bijzondere interesse in het vrouwenhart wat resulteerde in haar boek “Het Vrouwenhart. “Het vergroten van medische kennis bij het publiek, op een luchtige en leuke manier, is één van de belangrijkste eerste stappen in een succesvol preventiebeleid.” – Janneke Wittekoek 
 
Lilianne Ploumen is een Nederlandse politica en sinds 2017 lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid, waar ze onder andere lid is van de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor was Ploumen minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte II. Eerder was ze onder meer partijvoorzitter van de PvdA, directeur bij Cordaid en directeur bij Mama Cash. 

Jannet Vaessen is directeur-bestuurder van het grootste vrouwennetwerk van Nederland: WOMEN Inc. In vijftien jaar tijd is deze organisatie een begrip geworden, gekenmerkt door onafhankelijk onderzoek en doelgericht agenderen en verbinden. WOMEN Inc. streeft naar een wereld waarin het voor je kansen niet uitmaakt of je een meisje of jongen bent en vergroot de kansen van vrouwen op de thema's gezondheid, arbeidsmarkt en beeldvorming. Sinds 2012 agendeert WOMEN Inc. dat er meer aandacht moet komen voor de verschillen tussen vrouwen en mannen in de gezondheidszorg. 
 
Hella de Jonge is beeldhouwster, decor- kostuumontwerpster, schrijfster en documentairemaakster die haar opleiding volgde aan de Gerrit Rietveld Academie. In het voorjaar van 2018 verscheen haar roman Hartschade waarin ze vertelt over haar hartproblemen. De soms vergeefse en frustrerende gang langs vele artsen wordt beschreven, doorvlochten met verhalen over de verzorging van haar hoogbejaarde vader en de weerslag van diepgaande gesprekken met haar dochter. Bij Movies that Matter 2020 gaat haar film De slag om het vrouwenhart in première.