De slag om het vrouwenhart: nagesprek olv Chazia Mourali met Harriette Verwey, Paula Mommersteeg en

slag om het vrouwenhart, De

Voertaal: Engels

Na de film zal moderator Chazia Mourali in gesprek gaan met cardioloog Harriette Verwey, bioloog Paula Mommersteeg en regisseur Hella de Jonge aan de hand van de onderwerpen die in de film orde komen. Hoe krijgen we de omslag in het denken over de man-vrouwverschillen op de agenda? Hoe kunnen richtlijnen op basis van nieuwe inzichten zo snel mogelijk ingevoerd worden? Tot slot krijgt het publiek gelegenheid vragen te stellen. 

Dr. Harriette Verwey is cardioloog en gespecialiseerd in ernstig hartfalen en hartziekten bij vrouwen. 
In 1995 promoveerde zij op het onderwerp ‘gedrag van slagaderverkalking na hartoperatie’. Verwey was één van de eerste cardiologen die zich realiseerde dat het vrouwenhart wezenlijk verschilt van het mannenhart. Sinds 2017 is zij met pensioen na een 40 jarige loopbaan in het LUMC. 
 
Paula Mommersteeg is als universitair docent werkzaam bij de afdeling medische en klinische psychologie van Tilburg University. In haar onderzoek werkt ze vaak samen met de cardiologie en richt ze zich op de rol van psychologische klachten bij hartziekten, met name hartziekten zonder duidelijke aanwijzingen voor vernauwingen van de kransslagader, wat vaker bij vrouwen voorkomt. 
 
Chazia Mourali is journalist en presentator. Op Radio 1 maakt zij elke laatste zaterdag van de maand het programma Goed Ingelichte Kring, waarin de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar geven op de actualiteit. In 2018 publiceerde ze het boek ‘Het Einde Voor Beginners’ over het verlies van haar moeder aan een ongeneeslijke ziekte.  
 
Hella de Jonge is beeldhouwster, decor- kostuumontwerpster, schrijfster en documentairemaakster die haar opleiding volgde aan de Gerrit Rietveld Academie. In het voorjaar van 2018 verscheen haar roman Hartschade waarin ze vertelt over haar hartproblemen. De soms vergeefse en frustrerende gang langs vele artsen wordt beschreven, doorvlochten met verhalen over de verzorging van haar hoogbejaarde vader en de weerslag van diepgaande gesprekken met haar dochter. Bij Movies that Matter 2020 gaat haar film De slag om het vrouwenhart in première.