No Rio e no Mar!: Q&A met activist Eliete Paraguassu, advocaat Marcos en regisseur Floor Koomen

No Rio e no Mar!

Voertaal: Engels

Na de vertoning gaat  Kees Konings in gesprek met activist Eliete Paraguassu, advocaat Marcos Souza Brandão en regisseur Floor Koomen.

Eliete Paraguassu uit No Rio e no Mar!is een van de leiders van de lokale Vissersvakbond op het Braziliaanse eiland Maré. Ze wijdt haar leven aan de bescherming van de traditionele quilombola-visserscultuur in de Allerheiligenbaai in de deelstaat Bahia. Deze zwarte cultuur wordt bedreigd door de roekeloze activiteiten van de petrochemische industrie. ‘Men heeft geen idee hoe pijnlijk het leven van een vissersvrouw in de mangrove is. Niemand weet hoeveel leed de vernietiging van de zandbanken onze gemeenschappen veroorzaakt.’ Lees meer.

Advocaat Marcos Souza Brandão, ook geportretteerd in de film, staat de vissersgemeenschap bij.

Floor Koomen is filmmaker en werkzaam als Eindredacteur Documentaires bij de EO. Ook geeft hij les Programma-ontwikkelen.

Kees Konings is Associate Professor Ontwikkelings Studies en Latijns Amerika Studies aan de Universiteit Utrecht, daarnaast is hij professor Brazilië Studies aan het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (CEDLA) in Amsterdam.