Trouw-middag Allen Tegen Allen: Q&A met regisseur Luuk Bouwman en verzamelaar Joep Haffmans

Allen Tegen Allen

Voertaal: Nederlands

Journalist Remke de Lange (Trouw) gaat in gesprek met verzamelaar Joep Haffmans en regisseur Luuk Bouwman over fascisme en populisme in de jaren twintig en dertig. Wat waren de gemeenschappelijke kenmerken van de vele fascistische bewegingen voor de oorlog? Was er eigenlijk wel sprake van een gedeelde ideologie? En met de bril van nu: lijken de omstandigheden van toen op die van nu? 
 
Filmmaker en muzikant Luuk Bouwman studeerde aan kunstacademie St. Joost in Breda en speelde gitaar in de cultband Aux Raus. Hij maakte eerder de documentaire ‘Het Nieuwe Westen’ over zijn schoonvader die de lokale LPF in Oss oprichtte. Voor zijn film ‘Dick Verdult – Het Is Waar Maar Niet Hier’ (2017) ontving Bouwman de prijs voor de Beste documentaire tijdens het DocFeed Festival. 

Joep Haffmans is één van de hoofdpersonen uit Allen Tegen Allen. Hij is kenner en verzamelaar van het vroege fascisme in Nederland. Hij is in het bezit van een bijzondere stamboom van het Nederlandse fascisme, een enorme kaart die in 1946 werd opgetekend en de kruiverbanden tussen de vele tientallen fascistische bewegingen in Nederland toont. Haffmans heeft ook een uitgebreide collectie kunstwerken en documenten van de kunstenaar/dichter/agitator Erich Wichman, die aan de basis stond van het fascisme in Nederland.