Dutch Movies Matter Night: gesprek over rechtspopulisme n.a.v. Allen tegen Allen

Allen Tegen Allen

Voertaal: Engels

Presentator Jort Kelder gaat in gesprek met politicologe professor Sarah de Lange (UvA) en regisseur Luuk Bouwman over fascisme en populisme in de jaren twintig en dertig, en vergelijkt deze periode met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. De documentaire Allen tegen Allen schetst een goed beeld van de opkomst en het “succes” van het fascisme in Nederland voor de oorlog en roept impliciet de vraag op: zou dit weer kunnen gebeuren? Zijn er paralellen te trekken tussen toen en nu, waar het populisme en extreemrechts de wind mee lijken te hebben?  
 
Filmmaker en muzikant Luuk Bouwman studeerde aan kunstacademie St. Joost in Breda en speelde gitaar in de cultband Aux Raus. Hij maakte eerder de documentaire ‘Het Nieuwe Westen’ over zijn schoonvader die de lokale LPF in Oss oprichtte. Voor zijn film ‘Dick Verdult – Het Is Waar Maar Niet Hier’ (2017) ontving Bouwman de prijs voor de Beste documentaire tijdens het DocFeed Festival. 
 
Jort Kelder studeerde Nederlandse Recht, was 13 jaar hoofdredacteur van zakenblad Quote en geeft zichzelf sinds 2008 uit als tv-presentator van diverse programma’s voor VPRO en AVROTROS, van groots entertainment tot ernstige politieke en economische onderwerpen.