A Haunting History: Nagesprek met Anuol en Peter Deng en filmmaker Ilse van Velzen

Haunting History, A

Voertaal: Engels

Na afloop van de vertoning zal een Q&A plaatsvinden met de twee protagonisten uit de film Anuol en Peter Deng, en filmmaker Ilse van Velzen.

De Zuid-Soedanese Anuol Deng is de protagonist uit de film A Haunting History. Hij ontvluchtte de burgeroorlog en kwam uiteindelijk in het Verenigd Koninkrijk terecht, waar hij zijn rechtenstudie voltooide. Na zijn studie werkte hij een halfjaar in Nederland, waar hij stage liep bij het Internationaal Strafhof. De documentaire toont zijn terugkeer naar Zuid-Sudan, dat dan net onafhankelijk geworden is. Anuol en zijn neef Peter Deng zullen ingaan op hun pogingen om de oorlogstrauma's uit hun jeugd te verwerken, en op hun verschillende visies op vrede en gerechtigheid in Zuid-Soedan.

Ilse van Velzen is een Nederlandse documentairemaker. Samen met haar tweelingzus Femke produceert zij films over het leven van burgers in Afrika, waaronder het bekroonde drieluik Fighting the Silence (2007) Weapon of War (2009) en Justice for Sale (2011). Deze trilogie laat daders en slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo aan het woord, en toont de strijd tegen onrecht en straffeloosheid in dat land. Ook hun nieuwe film A Haunting History maakten Ilse en Femke van Velzen gezamenlijk.

De Q&A met het publiek staat onder leiding van journalist en schrijver Dick Wittenberg. Wittenberg werkte jarenlang voor NRC Handelsblad. Sinds 2000 schrijfthij over Afrika, armoede en moedige, dwarse mensen. Hij publiceerde onlangs twee boeken: Prikkeldraad. En: Het gezicht van de armoede. Sinds 2013 publiceert hij voor De Correspondent.