A Haunting History: Nederlandse premiere

Haunting History, A

Voertaal: Engels

Nederlandse premiere in aanwezigheid van twee protagonisten uit de film, Anuol Deng en Peter Deng, en filmmakers Femke en Ilse van Velzen.

De Zuid-Soedanese Anuol Deng is de protagonist uit de film A Haunting History. Hij ontvluchtte de burgeroorlog en kwam uiteindelijk in het Verenigd Koninkrijk terecht, waar hij zijn rechtenstudie voltooide. Na zijn studie werkte hij een halfjaar in Nederland, waar hij stage liep bij het Internationaal Strafhof. De documentaire toont zijn terugkeer naar Zuid-Sudan, dat dan net onafhankelijk geworden is. Anuol en zijn neef Peter Deng zullen ingaan op hun pogingen om de oorlogstrauma's uit hun jeugd te verwerken, en op hun verschillende visies op vrede en gerechtigheid in Zuid-Soedan.

Tweelingzussen Ilse en Femke van Velzen zijn Nederlandse documentairemakers. Zij produceren onafhankelijke documentaires onder de naam IF Productions. na hun opleidingen sociale en culturele ontwikkeling maakten ze gezamenlijk de documentaire Bush Kids in Zuid-Afrika. In 2004 volgde de documentaire Terug naar Angola over in Nederland afgewezen asielzoekers. Daarna volgde een prijswinnende trilogie over seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo: Fighting the Silence (2007), Weapon of War (2009) en Justice for Sale (2011). Met hun mobile cinema project worden de films vertoond in de DRC zelf, met discussies over seksueel geweld en het rechtssysteem. In hun nieuwe film A Haunting History (2016) gaan de 'Van Velzen zussen' wederom in op thema's als verzoening, de strijd tegen straffeloosheid en het functioneren van het rechtssysteem, ditmaal in het jongste land ter wereld: Zuid-Soedan.