3 1/2 Minutes, Ten Bullets: Nagesprek met Bart Stapert

3 1/2 Minutes, Ten Bullets

Voertaal: Engels

Nagesprek met internationaal strafrechtadvocaat en expert Amerikaans recht Bart Stapert. Het gesprek staat onder leiding van juridisch expert Margje van Weerden.

Bart Stapert heeft zijn rechtenstudie voltooid in Groningen, waarna hij verhuisde naar de Verenigde Staten. Hier werkte hij eerst als onderzoeker in Virginia en Atlanta en behaalde hij vervolgens zijn J.D. (Juris Doctor) aan de Loyola University New Orleans. In de Verenigde Staten behandelde mr. Stapert ruim 70 doodstrafzaken. Voor dit werk ontving hij in 2001 een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht. Na terugkeer in Nederland werkte hij als docent en onderzoeker aan diezelfde universiteit bij het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen. Daarnaast was hij voorzitter van Amnesty International Nederland en betrokken bij diverse andere mensenrechtenorganisaties.

Vanaf 2007 is mr. Stapert werkzaam in de Nederlandse advocatuur, eerst bij Böhler Advocaten (thans Prakken D’Oliveira), totdat hij in 2013 zijn eigen kantoor oprichtte. Naast zijn werk als advocaat is mr. Stapert onder meer voorzitter van Stichting Movies that Matter.

Margje van Weerden studeerde eveneens rechten in Groningen. Een deel van haar studie deed zij in de Verenigde Staten. Vervolgens werkte zij als advocaat bij Alpha Advocaten in Almere. Momenteel werkt zij aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij geeft les in strafrecht en strafprocesrecht. Momenteel doet ze onderzoek naar supersnelrechtprocedures (in opdracht van het Ministerievan Veiligheid en Justitie), en met name naar de vraag of die supersnelle strafprocedures in Nederland wel zorgvuldig verlopen.